Zo zorg je dat je gazon er netjes bij ligt

Het gras is altijd groener bij de buren, maar is dat ook zo? En hoe komt dat dan eigenlijk? Uiteraard wil je dat ook jouw gras er mooi groen en verzorgd bij ligt. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk aan? In dit artikel geven we je enkele tips, zodat ook jouw buren jaloers worden op jouw gazon.

De eerste stap naar een gezond gazon

Door even wat extra aandacht aan jouw gazon te besteden, ben je snel verzekerd van een mooi vol groen gazon. Grasmaaien is de eerste stap. Let erop dat je het gras niet te kort maait, maar laat het ook niet te lang. Bij te lang gras krijgen jonge grassprieten te weinig kans om zich te ontwikkelen. Onkruid daarentegen krijgt juist meer kans. Te kort gras is ook niet goed. Dan heb je eerder kans op uitdroging. Maai hierna wekelijks je gras. Je kunt hiervoor gebruik maken van een accu grasmaaier. Deze is licht, wendbaar en maakt geen oorverdovend lawaai. De kantjes van het gazon kun je daarna netjes bijwerken met een accu grastrimmer. Je hebt bij accu tuingereedschap geen last van vervelende snoeren en kunt dus alle kanten op.

Verticuteren, beluchten en bekalken

Mos en onkruid zorgt voor een viltachtige laag op het gazon. Wanneer deze te dik wordt, dien je het gras te verticuteren. Je verwijdert dan deze viltlaag en daarmee het mos en onkruid. Voedingsstoffen, zuurstof en water kunnen zo de wortels van het gras weer beter bereiken. Ook beluchten kan in het najaar noodzakelijk zijn. De grond wordt namelijk na verloop van tijd wat compacter en de wortels van het gras gaan dan wat oppervlakkig groeien. Ze zijn dan vatbaarder voor uitdroging en ziektes. Met een speciale prikroller worden gaatjes in de grond geprikt, wat de grond minder compact maakt. Naast verticuteren en beluchten, dient het gazon wellicht ook bekalkt te worden. Zo wordt de juiste zuurgraad bereikt en kan het gras goed groeien.

Bewateren en bemesten

Om je gazon perfect af te maken, is het soms noodzakelijk om het gras te bewateren en bemesten. Zeker in droge tijden, heeft het gras wat extra water nodig om goed te groeien. Ook bemesten kan noodzakelijk zijn om een perfecte grasmat te creëren. Door het maaien verdwijnen namelijk voedingsstoffen uit het gras. Met het bemesten krijgt het gazon de juiste voedingsstoffen die het nodig heeft om te groeien en beschermen. Binnen korte tijd heb je een geweldig gazon, waar de buren jaloers op zullen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...