Wat zijn de top 5 waterpompsystemen?

waterpomp voor in de tuin

 

Merk jij dat je binnenshuis de waterdruk te laag ligt? Of wil je simpelweg wat geld besparen door een externe water bron voor enkele van je behoefte te gebruiken? Een waterpomp kan goed van pas komen. Naast de ouderwetse, handmatige zwengel of de welbekende stadspompen, is er nu een nieuw soort pomp op de markt: een hydrofoorpomp. In dit blog wordt besproken wat zo’n pomp precies is en waar je op moet letten als ook jij er één wilt aanschaffen. 

waterpomp aanschaffen

Wat doet een hydrofoorpomp precies?

Een hydrofoorpomp is een speciale pomp die water uit een externe bron kan halen. Dit kan bijvoorbeeld water uit een sloot of vijver zijn, maar ook direct uit de grond of uit het opgevangen regenwater in je regenwatertank. Een hydrofoorpomp wordt ook wel simpelweg een hydrofoor of een drukverhogingspomp genoemd. Het is een zelfaanzuigend mechanisme dat kan helpen om de waterdruk te verhogen. Het kan ook zeer handig van pas komen bij het irrigeren van een tuin of in de watervoorziening van een toilet, wasbak of zelfs wasmachine. De waterdruk in huis kan verhoogt worden doordat de pomp water aanzuigt en daaruit waterdruk genereert. Het handige aan een hydrofoorpomp is dat deze automatisch in en uitschakelt of basis van de waterbehoefte van een huishouden. 

Welke verschillende soorten hydrofoorpompen zijn er?

Er zijn drie verschillende hydrofoorpompen. De eerste soort bevat een drukschakelaar en drukvat. Deze pompen zijn het vooral handig voor mensen die een moeten werken in situaties waar een bepaalde waterbuffer handig is. Zoals bijvoorbeeld op een boot of een schip. Hier kan de elektriciteitstoevoer zeer schommelen, waardoor de pomp een buffer kan geven in de watertoevoer. De meeste hydrofoors met drukschakelaar en drukvat hebben een pomp met een inhoud van 20 liter. Er zijn echter ook grotere of kleinere varianten beschikbaar. Een hydrofoor met elektrische schakelaar hebben weer een andere functie. Deze worden vooral gebruikt als compacte hydrofoor bij kleine schommelingen in de waterdruk, zoals bijvoorbeeld bij druppellekkages. Het systeem schakelt automatisch aan en uit. Tot slot zijn er frequentiegeregelde pompen met een variabel toerental. Dit betekent dat het apparaat op- en af kan toeren naar de hoeveelheid toeren die je zelf instelt. Het kan in iedere situatie van pas komen en is constant en energiezuinig. 

Dit vind je misschien ook leuk...