Druivenplant aanleggen en zelf druiven kweken

Druivenplant aanleggen en zelf druiven kweken
Druivenplant aanleggen en zelf druiven kweken

Wie wil dat nu niet, een druivenoogst uit eigen tuin. Het aanleggen van een druivenplant kan ook in eigen land! Druivenkweken is overigens gemakkelijker dan menigeen denkt.

Druivenplant op een pergola

Je ziet het in tuinen steeds vaker. Druivenplanten die groeien op een pergola. Vaak wil men een druivenplant aanleggen voor de druiven die naar beneden hangen. De druiven zijn dan voor de eigenaar van de pergola zo voor het grijpen. Het leiden van de druiventak over de pergola vraagt enige aandacht en structuur. Vooral direct na de duivenplant aanleggen moet de druiventak gesnoeid worden. Dat snoeien is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de druiventrossen. Een druif op een pergola geeft tijdens de groei al een mooi groen dak en een pergola is daarmee een ideale plaats voor de druif.

Een druivenplant aanleggen

Het aanleggen van een druivenplant kan je het beste op een zonnige plaats doen. Kijk daarom vooral goed op de plek waar je de druif wil planten. dit voor je de druivenplant gaat aanleggen en kijk vooral waar de meeste zon komt. Hou daarbij het zuiden als windrichting aan.

Druivenplant aanleggen en zelf druiven kweken

Door zelf een druivenplant aan te leggen kun je zelf druiven kweken.

Werkzaamheden na de zomer

Als de zomer voorbij is, is het tijd om te kijken welke uitloper van de druiventakken het dikste zijn. Je kunt dat zien aan de meeste houtgroei. Deze ranken snoei je tot 30 centimeter boven de grond. De rest van de ranken kun je helemaal wegsnoeien en het jaar erop loopt de druif weer mooi en goed uit en moet je de ranken weer van af het begin van de groei goed leiden.

Het benodigde gereedschap voor de druivenplant aanleggen

In de praktijk worden de ranken van de druiven vaak vastgemaakt met groen binddraad. Dit is ijzerdraad met groenplastic als windsel om het ijzerdraad. Doe dit niet. Het ijzerdraad wordt immers warm in de zon en kan door het warm worden de ranken beschadigen. Het beste is om de ranken te leiden met gewoon touw. Het touw moet wel UV- en waterbestendig zijn. Dit touw zal aan de ranken van de druif geen schade aanbrengen.

Dit vind je misschien ook leuk...