Waarom moet ik mijn sloten onderhouden?

sloten onderhouden
sloten onderhouden

Bij het binnengaan en verlaten van onze woning openen en sluiten we elke dag het slot op de voordeur. Zelden staan we echter stil bij het onzichtbare mechanisme in de sloten dat ervoor zorgt dat alleen jij met je sleutel de deuren kunt openen. Toch zouden we dit wel vaker moeten doen, want wat veel mensen niet beseffen is dat ook sloten onderhouden moeten worden. Indien je dit niet doet, dan komt er onvermijdelijk een moment dat het slot niet meer naar behoren functioneert. De sleutel draait dan bijvoorbeeld niet meer in de cilinder, waardoor je niet meer je woning binnen kunt. Je hebt dan een slotenmaker nodig om de deur schadevrij open te maken. De slotenmaker Spijkenisse vertelt ons hoe je dit kunt voorkomen door periodiek slotenonderhoud uit te voeren.

Kritieke onderdelen in een slot

Het mechanisme van een slot is aan de buitenkant onzichtbaar. Binnenin de cilinder zit echter een mechanisme dat uit talloze kleine onderdelen bestaat. Zo zal je bijvoorbeeld met het insteken van de sleutel meerdere stalen pinnen op hun plaats schuiven waardoor de schoot ontgrendeld wordt. De meest kritieke onderdelen in een slot zijn deze pinnen, maar ook de veren die deze op hun plek houden en verschillende kleine kogeltjes die de bewegingen begeleiden. Deze onderdelen moeten soepel blijven bewegen en hiervoor is onderhoud van de sloten vereist. Hoe je deze onderhoudswerkzaamheden het beste uitvoert, vertellen we je natuurlijk ook met de hulp van de slotenmaker uit Spijkenisse.

het onderhoud van sloten

Het onderhoud van sloten is belangrijk.

Smeerolie in cilinder spuiten

Op het moment dat je begint te merken dat het draaien van de sleutel in het slot niet meer zo soepel verloopt als voorheen, dan is het tijd om de onderhoudswerkzaamheden te starten. Voor sloten onderhouden is vaak niet meer nodig, dan simpelweg wat smeerolie in de cilinder spuiten. Je kan een bus WD40 gebruiken, maar er is ook speciale slotolie te koop. Zorg ervoor dat de smeerolie de kritieke onderdelen van het slot bereikt. Enige kennis van hoe het mechanisme werkt is hiervoor wel nodig. Een goede regel die je aan kunt houden is dat de smeerolie in ieder geval de plek in het cilinderslot moet bereiken waar de gekartelde kant van de sleutel wordt ingestoken. Wanneer je dus een slot hebt waar de gekartelde kant van de sleutel naar boven wijst, dan spuit je de olie naar boven in het sleutelgat. Na het oliën sluit en open je het slot enkele keren om alle onderdelen goed door te smeren.

Dit vind je misschien ook leuk...