Optrekkend vocht: oorzaken en gevolgen

Het is één van de meest vervelende problemen die je woning kan hebben: optrekkend vocht. En er zijn meer oorzaken dan je misschien denkt. Ook de gevolgen van optrekkend vocht kunnen schadelijk zijn. Niet alleen voor je huis, maar ook je gezondheid. Hier lees je alle oorzaken en gevolgen van optrekkend vocht maar ook wat je er tegen kunt doen.

De oorzaken van het vochtprobleem

Er zijn verschillende manieren waarop optrekkend vocht veroorzaakt kan worden. Vaak is het een combinatie van metselwerk dat in contact komt met vocht, grond- of lekwater. Hoe snel het vocht optrekt kan afhangen van verschillende omstandigheden zoals de temperatuur, de vochtigheid, het isolatiemateriaal, de aanwezigheid van zouten en meer. Een aantal factoren bevorderen optrekkend vocht, zoals het gebruik van poreuze bouwmaterialen in de fundering of de wanden, de toepassing van verkeerde stenen in de fundering of gebruik van oude bouwmaterialen die zijn verontreinigd met zouten. Hierdoor komt optrekkend vocht ook vooral voor bij oudere huizen, omdat hier verouderde bouwmaterialen zijn gebruikt.

optrekkend vocht: oorzaken en gevolgen

Weet jij al wat de oorzaken en gevolgen zijn van optrekkend vocht?

De gevolgen van het vochtprobleem

Hoewel je optrekkend vocht in het begin niet echt op zult merken, zul je naarmate het vordert bijvoorbeeld een muffe geur kunnen gaan ruiken. Dit duidt op een schimmel die is ontstaan door het vocht. Vaak kun je op de muren dan ook al vochtplekken of schimmel plekken zien die zich razendsnel kunnen verspreiden. Dit heeft ook invloed op bijvoorbeeld verf of behang. Je zult zien dat door het optrekkende vocht de verf gaat bladderen en dat het behang loslaat. Daarnaast kunnen de schimmels die ontstaan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om snel hulp in te schakelen.

De oplossingen voor optrekkend vocht

Bij het inschakelen van een professional wordt eerst gekeken naar het probleem en welke methode het best gebruikt kan worden. In de meeste gevallen wordt de injectiemethode gekozen. Hierbij worden er gaten in de muur geboord en wordt hier een vloeibare gel ingespoten. Deze gel zet zich uit in de muur en wordt zo vochtwerend. Een andere oplossing is een onderkapping van de muren. Hierbij wordt de muur als het ware opgetild en wordt hier een kunststof vochtkering aangebracht. Ook kan een nieuw ventilatiesysteem helpen om het probleem op te lossen.

Dit vind je misschien ook leuk...