Fauteuils: welke soorten zijn er?

Bruine fauteuil
Bruine fauteuil

Wat nou precies het verschil is tussen fauteuils en een stoel is bij veel mensen niet bekend. Vaak wordt  gekeken naar de ruimte. In de eetkamer hebben we het vaker over stoelen, in de knusse woonkamer hebben we het veel vaker over een fauteuil. 

Eenzitter fauteuils, zeer comfortabel en luxe

Kijk je naar fauteuils, dan zien we in de meeste gevallen een stoel die geschikt is voor een persoon en aansluiting vindt ook de bank. Sterker nog, vaak bieden fauteuils dezelfde of zelfs meer luxe en comfort dan de bank. Er zijn stoelen die je op elektrische wijze in kunt stellen. Zo kun je liggen in de stoel, maar kun je ook de actieve zithouding aannemen op een fauteuil. In alle gevallen wordt heel het lichaam door de stoel op de best mogelijke wijze ondersteund. 

Verbreding ter hoogte van je hoofd

Natuurlijk heb je heel erg veel verschillende soorten. Bekend voorbeeld is de relaxfauteuil. Dit is dus een stoel die je geheel naar eigen wensen in kan stellen. Deze stoelen worden niet zelden als een leesstoel of een televisiestoel gebruikt,  Wel eens van een oorfauteuils gehoord? Dit zijn varianten die ook wel vleugel stoelen genoemd worden. De stoelen beschikken aan de bovenkant bij de rugleuning aan beide zijdes een verbreding, precies daar waar je hoofd zich bevindt. Doel van die verbreding is met name de rug, hals, nek en hoofd te beschermen tegen bijvoorbeeld tocht. Bovendien word je hoofd zo prima ondersteund. Niet voor niets doen veel mensen zittend een dutje op deze stoelen. 

comfortabele fauteuills

comfortabele fauteuils

De draaifauteuil is de ideale televisiestoel

Bekende fauteuil is verder de clubfauteuil. Dergelijke fauteuils zag je vooral in de jaren dertig in de bekende Engelse Gentlemen Clubs. Deze stoelen zijn vooral van kleur en bekendste voorbeeld van een dergelijke fauteuil is wel de Chesterfield stoel, toch wel de klassieker onder de fauteuils.  Verder is een bekende fauteuil de draaifauteuil. Deze stoel kan zoals de naam al doet vermoeden alle kanten opgedraaid worden. Wil je naar buiten kijken dan draai je naar het raam en heb je gasten dan draai je uiteraard de stoel in de richting van het bezoek. Daarom ook is deze fauteuil ideaal te gebruiken als televisiestoel. Vaak krijgen deze fauteuils een centrale plaats in de woonkamer en zijn ze ook meteen de blikvanger van je interieur. 

De stoel voor dames is iets kleiner

Fauteuils komen van oorsprong uit Frankrijk en de stoelen worden ook wel eens een vouwstoel, leunstoel of luie stoel genoemd. In beginsel is het een gestoffeerde en een gemakkelijk te verplaatsen stoel. De armleuningen zijn meestal open en soms voorzien van een inlegkussen. De stoelen kwamen al in de zeventiende en de achttiende eeuw voor.  Behalve de al genoemde fauteuils heb je nog de crapaud. Dit is een geheel beklede stoel met een gesloten armleuning. De poten van deze stoelen zijn vaak erg sierlijk, Tenslotte heb je nog de damesfauteuil. Deze wijkt af van de reguliere stoel vanwege de maat. Een damesstoel is iets kleiner namelijk.  En zo is er voor echt iedereen een geschikte fauteuil beschikbaar. 

Benieuwd welke meubels het best passen bij jou in huis? Kijk dan eens op deruijtermeubel.nl

Dit vind je misschien ook leuk...