De beste gietvloeren om te combineren met vloerverwarming
Wil jij vloerverwarming laten leggen en daar een geschikte vloerbedekking bij vinden, dan zijn er een aantal verschillende gietvloeren die daar erg goed bij aansluiten. Vloerverwarming is een goedkope en energiebesparende manier voor het verwarmen van je woning, maar niet alle materialen kunnen de veranderingen in temperatuur aan. Sommige soorten hout, bijvoorbeeld, reageren daar op en omdat hout isoleert kunnen dikke planken de warmte juist tegenhouden. Natuursteen, daarentegen, warmt langzaam op, maar houdt die warmte ook lang vast en is daarom ideaal in combinatie met vloerverwarming. Gietvloeren ook, mits ze aan enkele voorwaarden voldoen.
Waarom zijn gietvloeren ideaal?
De reden waarom gietvloeren ideaal zijn in combinatie met vloerverwarming is tweedelig. Allereerst maakt vloerverwarming je vloer erg dik en dat is vooral bij renovaties een probleem. Je zoekt dan een zo dun mogelijke vloerbedekking en een gietvloer is slechts millimeters dik. De tweede reden is dat een gietvloer tegen de temperatuurverschillen kan. Het is niet als hout, wat uitzet en weer inkrimpt als het koud- of warm wordt. Daarbij is het elastisch, wat betekent dat het niet scheurt en de temperatuurverschillen kunnen worden opgevangen.
Kies voor polyurethaan
Het is wel belangrijk dat je, als je een gietvloer plaatst bij je vloerverwarming, kiest voor een soort die bestaat uit polyurethaanhars. De andere optie die je hebt is epoxyhars, maar dat is voor vloerverwarming minder geschikt. Epoxyhars is sterker, maar ook minder elastisch. Vloerverwarming kan dan barsten veroorzaken als het opwarmt. De meeste gietvloeren die in woningen worden geplaatst worden gemaakt met polyurethaan, maar het is geen slecht idee om dit wel even te controleren.
Een gietvloer met steentjes
Polyurethaan gietvloeren zijn dus een uitstekende keuze om te combineren met vloerverwarming. Het is dan geen slecht idee om de optie om steentjes aan het mengsel te laten toevoegen te overwegen. Troffelvloer, marmertapijt, grindvloer en steentapijt zijn daar voorbeelden van. Het steen in deze gietvloeren houdt de warmte vast als je vloer opwarmt en straalt dit daarna nog voor een lange tijd uit, ook als je verwarming uit is. En het goede nieuws is dat deze vloeren met steentjes vaak goedkoper zijn dan andere soorten gietvloeren.
G-vloeren: specialist in gietvloeren voor woning of bedrijf.
Scheuren voorkomen
Je specialist kan je hier uitgebreid over inlichten, maar als je scheuren in je gietvloer door vloerverwarming wilt voorkomen, dan is er een protocol wat je volgt. Het opwarmen doe je dan niet in één keer, maar in stapjes, zodat je de vloer de mogelijkheid geeft aan de nieuwe temperatuur te wennen voordat je deze verder omhoog doet. Daarna ga je ook weer stapsgewijs naar beneden tot je vloer weer koud is. Door je vloer op deze manier aan de temperatuursveranderingen te laten wennen is de kans dat deze scheurt in de toekomst veel kleiner.
Vraag je specialist om hulp
Weet je niet zeker of de gietvloer die jij gekozen hebt gebruikt kan worden in combinatie met vloerverwarming? Dan is het altijd verstandig om je specialist om hulp te vragen, zodat je zeker weet dat je de juiste gietvloer uitkiest en die vele jaren dienst zal doen.