Shutters voor de ramen

Shutters voor de ramen

Wil je zonwering voor je ramen die niet alleen de zon tegenhoudt, maar ook een goede isolerende werking heeft en vooral een prachtige stijlvolle en luxe uitstraling, dan moet je eens nadenken over shutters. Shutters worden wel eens vergeleken met jaloezieën, maar dit is onterecht. Shutters zitten bijvoorbeeld in een frame en worden voor het raam geplaatst. Een shutter kan je in tegenstelling tot jaloezieën ook openklappen. Ook wordt de bediening van jaloezieën geregeld door koorden. Dit is bij shutters niet het geval. Dit alles en de luxe uitstraling, maakt wel dat shutters wat duurder zijn, maar shutters zijn daarentegen wel duurzaam en van erg goede kwaliteit.

De bediening van shutters

Zoals gezegd, werken shutter niet op dezelfde manier zoals bijvoorbeeld jaloezieën met koorden. Shutters zitten in een frame en kan je vergelijken met een louvredeurtje. Alleen het verschil is dat de lamellen van shutters met elkaar verbonden zijn en daardoor kunnen bewegen. Hiermee kan je zelf bepalen hoeveel lichtinval en privacy je wilt. Over het algemeen kan je de lamellen bedienen door gebruik te maken van een tilerstok, een houten stokje die je kan draaien. Er zijn ook shutters met een zogenaamde silent view bediening. Doordat de lamellen met elkaar verbonden zijn, is het mogelijk om één lamel omhoog of omlaag te bewegen, waarna de rest van de lamellen meebewegen. Heel moderne shutters zijn voorzien van elektrische bediening. Hierbij kan je de shutters openen of sluiten door middel van een afstandsbediening. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld shutters hebt voor heel hoge ramen, waar je zelf niet bij kunt.

Shutters voor de ramen

De meest voorkomende kleur is wit maar je kunt shutters zeker ook in andere kleuren kopen

Soorten shutters

Van oorsprong zijn shutters altijd van hout. Dit kunnen verschillende houtsoorten zijn, met elk hun eigen eigenschappen. De houtsoorten die gebruikt kunnen worden zijn: white teak, eiken, lindehout en western red cedar. White teak is een heel lichte houtsoort en kan dus geplaatst worden in een veel groter paneel dan bijvoorbeeld eiken, wat vele malen zwaarder is. Het is mogelijk om houten shutters te beitsen of te lakken, daar moet je bij je keuze voor shutters dus op letten welke houtsoort je neemt. Er zijn zelfs duurzame shutters van composiethout. Dat zijn samengeperste houtvezels, die van gerecycled hout afkomstig zijn.

Maar er zijn ook aluminium shutters. Deze shutters zijn erg sterk en kunnen ook gebruikt worden als buitenshutters. Houten shutters kan je nog bewerken, aluminium shutters hoeven niet bewerkt te worden en zijn standaard al heel strak. Ook binnen zijn aluminium shutters bijvoorbeeld heel geschikt om geplaatst te worden in badkamers.

Maar voor in je badkamer kan je ook kiezen voor kunststof shutters. Deze shutters van hard kunststof zijn geheel onderhoudsvrij en ook volledig waterdicht. Het is ook mogelijk om materialen te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld het frame van hout hebben en de lamellen van kunststof.

Overige opties

Het is zelfs mogelijk om shutters te laten zandstralen. Bij zandstralen worden verdwijnen de weke delen uit het hout, zodat je de nerfstructuur goed kan zien. Ook zijn er shutters die meerdere scharnieren hebben. Hierdoor kan je een shutter in meerdere delen wegklappen.

Dit vind je misschien ook leuk...