Wonen op zonne-energie

wonen op zonne-energie
wonen op zonne-energie

De Zon heeft de toekomst

Het klimaat, onafhankelijkheid of een investering. Dat zijn vaakgenoemde redenen van mensen, als we ze vragen waarom ze zonnepanelen geïnstalleerd hebben. Met zoveel redenen en de almaar dalende prijzen kosten voor zonnepanelen, is het niet gek dat we op steeds meer daken zonnepanelen zien.

Zonnepanelen een gunstige investering

De ontwikkeling van zonnepanelen heeft niet stilgestaan. Betaalden we eind jaren 70 maar liefst 50 euro per Wp, inmiddels is dit gedaald tot slechts 50 eurocent. Tel daarbij op een hogere opbrenst, op een kleiner dakoppervlak en de flinke hoeveelheid subsidies en het is al snel een zéér gunstige investering.

Uiteraard maken we ons ook nog steeds zorgen over het klimaat. We willen de CO2 uitstoot terugdringen, om het broeikaseffect en de daarmee gepaard gaande opwarming van de de arde, tegen te gaan. Zonnepanelen zijn daarmee ook een zeer duurzame investering.

wonen op zonne-energie

wonen op zonne-energie is een goede investering voor de toekomst.

Onafhankelijkheid

Voor veel mensen is het een aanlokkelijk idee, om helemaal onafhankelijk te zijn van de energiereuzen. Volledig hun eigen energie opwekken en geen hoge rekeningen meer ontvangen is hun droom.

Door de dalende prijzen voor zonnepanelen lijkt dit ideaal haalbaarder. De zon schijnt echter alleen overdag, wanneer men vaak van huis is, en veel energie verbruiken we ’s avonds. Denk aan de TV die aangaat, een waterkoker die gebruikt wordt of een wasje dat nog gedraaid moet worden. In de winter wordt er zélfs overdag vrijwel geen energie opgewekt. Om volledig off-grid te gaan is het daarom zaak om zonne-energie voordelig te kunnen opslaan.

Energie voor later

Voor de opslag van energie zijn verschillende oplossingen beschikbaar. Interessant is de Powerwall 2, van Tesla, waarmee je per stuk tot wel 15kWh aan energie kunt opslaan voor nog geen 17 cent per kWh. Vraag is of daarmee het volledig wonen op zonne-energie haalbare kaart is, of het meest voordelig. Dit onafhankelijkheidsideaal wordt echter wel haalbaarder en wie écht wil vindt ongetwijfeld zijn weg.

Dit vind je misschien ook leuk...