Afval scheiden in het huishouden

Afval scheiden in het huishouden.

Alles kan tegenwoordig gescheiden worden, een kleine greep: glas, plastic, papier en GFT-afval. Dat het goed is voor het milieu om afval te scheiden weten we inmiddels maar het is zeker nog niet geheel vanzelfsprekend.

Afval scheiden goed voor het milieu

Het maken en transporteren van verpakkingen kost een hoop grondstoffen en energie en daarbij kunnen ook nog eens schadelijke stoffen voor het milieu vrijkomen. Door afval te scheiden kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat verpakkingen hergebruikt kunnen worden. Afval scheiden binnenshuis zorgt er dus voor dat je een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van hetgeen wat normaal gesproken een flinke belasting voor het milieu is.

Afval scheiden in het huishouden.

Afval scheiden in het huishouden, dat kan toch iedereen?

Afval scheiden kan iedereen in het huishouden

Waarom doet dan niet iedereen even serieus aan afval scheiden?
Ten eerste zorgt het apart houden van verschillend soort afval juist weer voor een troep binnenshuis. Steeds vaker worden er charmantere alternatieven gepresenteerd door bedrijven die afvalscheiding stimuleren. Bijvoorbeeld een afvalbak met vier lagen, waarbij verschillend soort afval een eigen vuilniszak heeft. Dit is tevens handig om binnen gezinnen al vroeg aan kinderen het begrip afvalscheiding te introduceren. Een ander punt is dat het scheiden van afval soms eenvoudiger lijkt dan het is. Denk bijvoorbeeld aan de GFT-container, hier mag tegenwoordig van alles in, waaronder ook mest van kleine dieren…maar kattenbakkorrels mogen hier dan weer niet in. Denk ook aan de glasbak, bedoeld voor doorzichtig glas zoals potten en flessen, maar er mag dan weer geen theeglas, ovenschaal of gloeilamp ingegooid worden. Maar, is dat niet allemaal van glas? Jawel, maar een gloeilamp bestaat bijvoorbeeld niet alleen uit glas en hoort daarom bij het restafval weggegooid te worden. Een theeglas mag weer niet in de glasbak terecht komen omdat het mogelijk Loodoxide kan bevatten wat gewoonweg niet in de glasbak thuishoort. De regels voor het scheiden van afval kunnen tevens per gemeente verschillen. Wie bij wil dragen aan het milieu, verdiept zich vooraf in deze regels en houdt zich serieus bezig met het scheiden van afval

Dit vind je misschien ook leuk...