Grootmoeders keuken had een paar leuke geheimpjes.

Grootmoeders keuken had een paar leuke geheimpjes
Grootmoeders keuken had een paar leuke geheimpjes

Een moderne keuken is een efficiënte werkplek geworden. Maar onze grootmoeders hadden een paar keukenhulpjes die we eigenlijk een beetje vergeten zijn, en dat is toch wel jammer.
Een zeef is bijvoorbeeld een heel eenvoudig apparaat dat gebruikt werd toen er nog geen keukenmachine bestond. En ik bedoel natuurlijk niet de eenvoudige zeef om de klontjes uit het meel te halen, nee, ik bedoel de appelmoes-zeef, of de appelzeef zoals het gewoonlijk genoemd werd.

In iedere keuken hing er wel een aan de muur, een rond, taps toelopend, blikken geheel met een ronddraaiende gebogen schoep binnenin.Tegenwoordig wordt deze appelzeef vaak als een typisch vintage keuken accessoire beschouwd. Toch vind men de appelzeef ook nog terug in de hedendaagse keuken.

En wat deed grootmoeder met dat ingewikkelde ding?

De appeltjes werden geschild, met een dunschillertje natuurlijk, en met een appelboor ontdaan van het klokhuis. Daarna werden de appels gekookt, samen met kaneel en nog een paar geheime kruiden, het mooiste moment, wat een heerlijke geur. Zelfs de buren kwamen op die geur af.

De gekookte appels gingen daarna door de appelzeef, en die maakte er appelmoes van. Je kunt er overigens ook heerlijke aardappelpuree mee maken, maar doe dan wel een beetje olijfolie over de aardappelen. Natuurlijk kun je er ook andere groenten of fruit mee zeven, peren bijvoorbeeld, of rabarber. Zoete peren als toetje, eigenlijk het enige toetje dat appelmoes kan verslaan.

De groentepotjes die nu rijendik in de supermarkt staan, voor de kleine baby? Veel lekkerder als de verse groente zelf gemalen uit de appelzeef komt. En de baby eet gewoon mee met de pot.

Grootmoeders keuken had een paar leuke geheimpjes

Grootmoeders keuken had een paar leuke geheimpjes. Voor de kinderen is het leuk om appelmoes te maken samen met oma en opa.

Kinderen om de appelmoes te maken.

Het grootste nadeel van de appelzeef was wel dat grootmoeder het ding eigenlijk nooit zelf bediende. Dat konden de kleinkinderen veel beter. En dat was best wel zwaar werk voor die korte kinderarmpjes.

Keukenhulpjes uit grootmoeders tijd zijn eigenlijk best nog wel eens handig. Vooral voor de kleinere hoeveelheden, een of twee appels, een paar peren of een beetje rabarber, daarvoor hoef je niet de hele keukenmachine op te zetten, om hem na gebruik weer in de afwasmachine te zetten. De ouderwetse appelzeef is dan ideaal. En wat dacht u bijvoorbeeld van het dunschillertje?

 

Dit vind je misschien ook leuk...