Hoe hang je een hanglamp op?

 

Een hanglamp bijvoorbeeld een landelijke lamp is een toevoeging aan je interieur, maar hoe hang je een hanglamp op?
Een lamp ophangen hoeft helemaal niet door een expert worden gedaan. Maar je moet wel even weten hoe het in zijn werk gaat. Onderstaand is stap voor stap uitgelegd hoe het werkt. Een kind kan de was doen!
De volgende zaken heb je nodig:
– een lamp
– een spanningszoeker
– een kroonsteentje
– een striptang
– een of meerdere haakjes
Stap 1: Het is belangrijk dat je eerst de stroom eraf haalt. Dit kan bij de meterkast. Om er zeker van te zijn dat de elektriciteit is afgesloten, kun je gebruik maken van een spanningszoeker. De spanningszoeker houd je tegen de zwarte draad aan. Spanningzoekers zijn makkelijk verkrijgbaar bijvoorbeeld bij een bouwmarkt.
Stap 2: Je zult ten minste twee draden zien, een blauwe en een zwarte. Deze moet je door de aansluitkap van de lamp halen. Heb je een geel groen aardedraad? Dan moet deze ook door de aansluitkap heen.
Stap 3: Strip de drie draden met een dradenstripper. Dradenstrippers zijn wederom bij de bouwmarkt verkrijgbaar. Strip ongeveer een halve centimeter totdat je het koperen draad ziet uitsteken.
Stap 4: Over het algemeen worden de hanglampen van tegenwoordig uitgevoerd met een kroonsteentje. Wanneer dit niet het geval is, zal je deze even zelf moeten aansluiten. De zwarte draad kan in één van de gaatjes en de blauwe moet ernaast. Heb je een geel/groene aarddraad? Dan moet deze naast het blauwe draad. Kies dus niet de laatste opening. Duw daarna de draden iets aan en maak de schroefjes vast.
Stap 5: Hang de hanglamp aan het plafond met een extra haakje. Alleen elektriciteitsdraden zijn niet genoeg om het gewicht van een hanglamp te houden. Een hanglamp kan al snel te zwaar zijn. En vooral landelijke lampen van bijvoorbeeld beton. En het laatste wat je wilt is dat de hanglamp naar beneden komt of in het ergste geval je plafond.
En als laatst mag de afdekkap weer over de aansluitkap. Zorg dat alles onder de kap zit. Maar let wel op dat de elektriciteitsdraden niet klem gaan zitten.
Na alle stappen kan de stroom weer aan. Geniet van je nieuwe verlichting!

 

Dit vind je misschien ook leuk...