Is het lagere btw-tarief echt een voordeel?

Tot 31 december 2015 kan gebruik worden gemaakt van een verlaagd btw-tarief voor onderhoud en renovatie aan woningen. Door de maatregel heeft de bouwsector zich in 2014 enigszins staande kunnen houden, maar bespaart u echt zo veel op bijvoorbeeld nieuwe kozijnen door het tijdelijke overheidsbeleid, in dit artikel vindt u het antwoord.

De kosten van kozijnen

De Vereniging Kunststof Gevelelementen heeft enkele jaren geleden de vierkante meterprijs voor aluminium, houten en kunststof kozijnen laten uitrekenen door een onderzoeksbureau. Bij het onderzoek is niet alleen gekeken naar de aanschafkosten, maar ook naar de onderhoudskosten. Het onderzoek leerde dat kunststof kozijnen per vierkante meter 720 euro kosten, dat voor houten kozijnen per vierkante meter 825 euro moest worden betaald en dat aluminium kozijnen per vierkante meter 865 euro kosten. Bij de aanschafkosten zijn inbegrepen de montage, het glas en de winstmarge voor de kozijn specialist.

U kunt besluiten alle kozijnen van de achtergevel te vervangen, een gemiddelde achtergevel van een rijtjeshuis heeft drie grote ramen en deur, dat is goed voor ongeveer 12 vierkante meter. Voor nieuwe kunststof kozijnen zou zonder het lage btw-tarief 8640 euro moeten worden betaald, voor houten kozijnen moet 9900 worden neergelegd en voor aluminium kozijnen zelfs 10380 euro. Het lagere btw-tarief geldt alleen op arbeidskosten en maximaal 40% van de kosten mag worden toegeschreven aan arbeidskosten.

Wel of niet besparen?

Nu is de vraag: hoeveel kan worden bespaard als in plaats van met 21 procent, met 6 procent wordt gerekend? Hieronder vindt u een voorbeeld voor de kunststof kozijnen.

De kunststof kozijnen kosten exclusief 21 procent btw 7140 euro.

  • 40 procent van 7140 euro is 2856, hierover moet 6 procent btw worden betaald, dat is 171,36 euro.
  • 60 procent van 7140 euro is 4284, hierover moet 21 procent btw worden betaald, dat is 899,64 euro.
  • De totale kosten inclusief btw bedragen 8211, dus wordt 429 euro bespaard.

Onderhoudskosten kozijnen

De onderhoudskosten worden niet beïnvloed door het tijdelijk lagere btw-tarief. Toch is het interessant om deze te behandelen. Over een periode van 30 jaar bedragen de onderhoudskosten van kunststof kozijnen per vierkante meter 120 euro, die van aluminium kozijnen bedragen 95 euro en voor houten kozijnen zijn die kosten 570 euro per vierkante meter. Concluderend, het lagere btw-tarief zorgt voor honderden euro’s voordeel, alleen moet wel rekening worden gehouden met de onderhoudskosten, zeker bij houten kozijnen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...