Het verzorgen van je koffieapparaat

De basis van koffie: bonen

De geur, de smaak, de belevenis, het is voor veel mensen iedere dag een ultiem geniet momentje: koffie. Tegenwoordig zijn er zeer betaalbare espressomachines, maar ook de duurdere apparaten of de gewone simpele koffiemachines behoeven verzorging. Denk aan schoonmaken, ontkalken en water filteren. Hoe vervang ik correct een waterfilter? Als je zoekt naar ‘ontkalker koffiemachine’ krijg je zo veel zoekresultaten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dus hier heel overzichtelijk wat je moet weten over het correct verzorgen van je koffiemachine.

Water: vriend en vijand

Een lekker kopje koffie kan niet gezet worden zonder water. Echter bepaald de kwaliteit van het water in grote mate hoe lekker de koffie zal zijn. Daarom is het goed om voor het installeren van je koffiezetapparaat een test te doen met het kraanwater wat je gaat gebruiken om koffie te zetten. De hoeveelheid kalk die in je water zit, moet namelijk gefilterd worden om niet te veel kalk in je koffie te hebben. Dit kun je doen met een tester voor de waterhardheid. Soms worden ze meegeleverd met het koffiezetapparaat, anders kun je ze ook kopen. Het teststrookje hou je meestal gedurende 5 seconden in een glas met water, het stripje zal verkleuren en op de gebruiksaanwijzing van de waterhardheid test kun je lezen met wat voor een waterhardheid je dan te maken hebt. Door een waterfilter te gebruiken, wordt de kalk tijdens het zetten van je koffie eruit gefilterd. De simpele apparaten zijn hier niet van voorzien, dus is het noodzaak dat je die iets wat vaker ontkalkt.

Ontkalken hoe doe je dat? 

Ontkalken bij een normaal apparaat kan met ontkalkingstabletten of ontkalkingsvloeistof. Beide zijn effectief en ontkalken goed. Echter is het wel altijd goed om op de achterkant van het product of in de gebruiksaanwijzing van je koffiezetapparaat te kijk of het middel geschikt is voor je apparaat. Immer moet het je verder helpen en niet je apparaat slopen. Wanneer de vloeistof of het tablet in de koffiemachine zitten, moet je het over het algemeen een keer laten lopen. Uiteraard hoeft dat dan niet met koffiemaling of koffiebonen. Je bent namelijk je koffiemachine aan het ontkalken en en kunt niet met het chemische goedje in het apparaat tegelijkertijd een kopje koffie zetten. Nadat de eerste keer de ontkalker door het apparaat is gespoeld, is het goed om je machine nog een keer te laten draaien om echt alle het kalk en schoonmaakmiddel weg te spoelen. Onderdelen die los gekoppeld kunnen worden, kunnen nog een keer afgespoeld worden onder de kraan. Let wel, het ontkalkingsproces is niet zo gevaarlijk, maar voor het beste resultaat moet het apparaat wel zo schoon mogelijk zijn. 

Vers gezette koffie

Vers gezette koffie

Mooi van binnen, mooi van buiten

Als de binnenkant mooi schoon is, is het tijd om ook de buitenkant aan te pakken. Wanneer koffiemachine op dagelijkse basis gebruikt wordt dan is het logisch dat er koffievlekken op het apparaat achterblijven. Die kunnen schoongemaakt worden met allesreiniger en een doekje. Op de gedeelten waar de koffie uitkomt is het, het beste om alleen te reinigen met normaal kraanwater, zodat de kans op resten schoonmaakmiddelen in je koffie worden beperkt. Over het algemeen dien je, je koffiezetapparaat 1 keer per maand grondig schoon te maken. Om de kwaliteit te waarborgen. Hoewel het gehele proces wel wat duurt, komt het de kwaliteit en de levensduur van de machine wel ontzettend ten goede.

Dit vind je misschien ook leuk...