Dingen waar je op moet letten bij het isoleren van je dak

Isoleren van je dak

Bij een ongeïsoleerde woning gaat een kwart van de warmte via het dak verloren. Het isoleren van je dak is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen en je stookkosten te verlagen. Indien dit correct wordt geïnstalleerd, zou het dakisolatie zichzelf vele malen terugverdienen in zijn 40-jarige levensduur. Daarnaast kan dak isoleren je helpen bij het handhaven van een aangename binnentemperatuur in zowel het zomer- als het winterseizoen, het kan de vorming van vocht in het huis beperken en een gezond interieur en omgeving behouden voor jou en je familieleden.

Verschillende soorten dakisolatie

Er zijn een reeks verschillende materialen beschikbaar die gemakkelijk verkrijgbaar zijn voor dak isolatie, waarvan er enkele relatief goedkoop zijn en zonder specialistische expertise kunnen worden geïnstalleerd. Hierdoor kan je gemakkelijker en goedkoper zelf je dak isoleren waardoor je de kosten nog sneller terugverdiend. Zo is er de deken isolatie, ook wel de meest bekende isolatie. Deze worden meestal geleverd in rollen of spanten met folie en worden op hun plaats gehouden met houten latten tussen de spanten of balken. Deken isolatie is meestal gemaakt van glaswol of mineraal maar tegenwoordig komt het ook in natuurlijke producten voor, zoals wol en katoen. 

Hoe weet je welke soort isolatie voor jouw dak gebruikt kan worden?

Wanneer je zelf jouw dak wilt isoleren is het wel handig om te weten welke soort isolatie je het beste kan gebruiken voor jouw dak. Hoewel er veel verschillende soorten isolaties zijn, hebben ze allemaal hun eigen voor- en nadelen. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar jouw dak. Heeft het een standaard vorm en ziet het er voor de rest goed uit? Dan kan je zelf kiezen wat voor een isolatie je wilt gebruiken. Wanneer jouw dak een ingewikkelde vorm heeft, schimmel, moeilijk te bereiken is en vocht en condensatie heeft, dan is het belangrijk dat je hulp inschakelt om advies te krijgen in de opties. 

Huis isoleren

Isolatiemateriaal in huis

Binnen of buiten

Je kan jouw dak op twee verschillende manieren isoleren, namelijk vanuit binnen of vanuit buiten. Beiden hebben zo hun voordelen. Zo is het isoleren van de buitenkant van je dak vooral makkelijker als jouw zolder gebruikt wordt en vol staat met spullen. Hierdoor wordt er geen extra ruimte in beslag genomen en hoef je van te voren niet al te veel te doen. De isolatie van binnenuit is voornamelijk makkelijk bij nieuwe woningen of woningen die nog niet gebruikt worden. Dan is er namelijk genoeg ruimte om alles te isoleren. 

In welke tijd isoleren?

Als je jouw dak van binnenuit laat isoleren, kan je dit eigenlijk in elk seizoen doen. Natuurlijk is het beter om dit voor de winter te doen, zodat je gelijk bespaard op je rekening, maar wanneer dit niet lukt, kan je het ook nog altijd later doen. Wanneer je jouw dak van buitenaf gaat isoleren is dit het beste om in de zomer te doen. Op deze manier heb je het minste kans op regen wat natuurlijk beter is voor het dak. Op deze manier zal je minder snel schade krijgen en is je woning toch geïsoleerd voordat de winter begint.

Dit vind je misschien ook leuk...