Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Rookmelding
Rookmelding

Omdat er ieder jaar nog veel woningbranden zijn, soms met dodelijke slachtoffers tot gevolg, zijn rookmelders in Nederland vanaf 1 juli 2022 verplicht op iedere woonlaag in Nederland. Veel woningbranden hadden in het verleden voorkomen kunnen worden, mocht er een rookmelder aanwezig zijn geweest. Door rookmelders te verplichten op iedere woonlaag hoopt de overheid dat de schade en het aantal slachtoffers afneemt. Wil jij graag weten hoe je aan de verplichten voldoet? Lees dan verder! 

Zijn rookmelders echt verplicht?

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om op iedere woonlaag minimaal één rookmelder te hebben. De verplichting is geen vriendelijk verzoek, bij inspectie kunnen er daadwerkelijk boetes worden opgelegd. Hoe vaak dit in de praktijk daadwerkelijk voor gaat komen valt natuurlijk nog te zien.

Wat echter wel goed is om rekening mee te houden is dat verzekeraars mogelijk het recht hebben om uitbetaling tegen te houden wanneer aangetoond kan worden dat er niet (voldoende) rookmelders in het huis aanwezig waren bij het uitbreken van de brand.

Hoe voldoe ik aan die verplichting?

Eigenlijk is de regel vrij eenvoudig. Iedere woonverdieping binnen een huis moet voorzien worden van minstens één rookmelder. Heeft je huis 3 verdiepingen waar je potentieel zou kunnen leven, dan móét er tenminste één rookmelder per verdieping worden geïnstalleerd. Echter, het advies van de brandweer is om per huis te kijken hoeveel rookmelders er echt nodig zijn. Woon je bijvoorbeeld in een bungalow dan is het wijs om te kijken naar meer rookmelders.

Brand

Brandweer bij een woning.

Niet verplicht, wel zo veilig

Zelfs als je op iedere verdieping minimaal een rookmelder hebt geïnstalleerd moet je je navragen of dit genoeg is. Zeker wanneer je huis voorzien is van een afgesloten ruimte zoals een inpandige garage is het zeker aan te raden om meerdere rookmelders te installeren. Uiteindelijk redden rookmelders levens en hoe eerder de brand gedetecteerd wordt hoe beter.

Extra veilig

Na woningbranden zijn koolstofmonoxidevergiftigingen een groot gevaar in ieder huishouden. Het gas is nauwelijks tot niet door de mens te detecteren en bovendien zeer giftig. Als je je huis goed wilt beveiligen is het aan te raden een koolmonoxidemelder aan te schaffen.

Dit vind je misschien ook leuk...