Zo ontstaat een lekkage

Een lekkage veroorzaakt onnodige waterverspilling, potentiële reparatiekosten of kan je huis beschadigen. Een van de beste manieren om je huis tegen toekomstige lekkages te beschermen is het opsporen van veel voorkomende situaties die lekkages veroorzaken. In dit artikel zetten we de belangrijkste oorzaken van een lek op een rij.

 

Verstopte afvoeren

Veel verstopte afvoeren veroorzaken ongemak. Sommige verstoppingen kunnen echter leiden tot lekkages of gesprongen leidingen. Verstoppingen in afvoerleidingen of in je dakgoten bijvoorbeeld leiden vaak tot ernstige waterschade. Houd je afvoerleidingen en dakgoten schoon om ernstige verstoppingen te voorkomen.

 

Corrosie

Naarmate je loodgieterssysteem ouder wordt, kunnen roest en andere vormen van corrosie de leidingen aantasten. Als je verkleuringen of kromtrekking van je leidingen opmerkt, laat dan meteen een loodgieter de schade beoordelen. Als je een ouder loodgieterssysteem hebt, overweeg dan de leidingen die een groot risico op corrosie lopen te vervangen door nieuwere modellen.

 

Beschadigde leidingverbindingen

Waar je leidingen met elkaar verbinden is vaak het zwakste punt in een leiding. Na verloop van tijd kunnen leidingverbindingen verslechteren, waardoor lekkages ontstaan. Jammer genoeg zijn de meeste leidingverbindingen niet gemakkelijk zichtbaar. Als je last hebt van leidingen die een tikkend of bonkend geluid maken, vooral als je het warme water aanzet, is de kans groot dat je leidingverbindingen onder grote druk staan. Laat een loodgieter je systeem eens per jaar controleren.

verstopte afvoeren lekkage

Te hoge waterdruk

Hoge waterdruk kan prettig aanvoelen, maar te hoge of ongelijke druk kan je leidingen belasten. De meeste leidingen en kranen kunnen maar tot een bepaald niveau waterdruk verdragen. Elke extra druk kan lekkages veroorzaken. Als je je zorgen maakt over je waterdruk, laat dan een vakman de druk meten.

 

Extreme temperatuurwisselingen

Onverwachte extreme temperatuurveranderingen in je leidingen kunnen ervoor zorgen dat de leidingen uitzetten of krimpen. Dit uitzetten en inkrimpen kan de leidingen doen barsten, vooral als ze door vriestemperaturen veroorzaakt worden. Let goed op de manier waarop je loodgieterswerk presteert. De aanwezigheid van de hierboven genoemde omstandigheden wijst vaak op een groot risico op lekkages.

 

Schakel een loodgieter in

Als je een verhoging van je waterrekening hebt opgemerkt, een muffe geur rond een afvoer, een verandering in de waterstroom, of andere waarschuwingssignalen van een actieve lekkage, neem dan contact op met een loodgieter. Hij kan alle lekkages in en rond je huis opsporen en behandelen.

Dit vind je misschien ook leuk...