Onkruid te lijf gaan met boomschors doe je zo

Boomschors tegen onkruid
Boomschors tegen onkruid

Voor de meeste tuinbezitters is onkruid wieden niet het favoriete tuinkarweitje. Vooral in een mooi voorjaar en in een warme zomer groeit het explosief en op de gekste plekken.

Onkruid stelt niet veel eisen aan de bodem om te gaan wortelen, daarom kom je het ook zo vaak tegen op plaatsen waar andere planten niet aanslaan.

Wieden en gif spuiten zijn oplossingen tegen het onkruid, maar de ene optie is tijdrovend en moet steeds herhaald worden en de andere optie is niet bepaald milieuvriendelijk en kan bovendien ook gewenste planten en diersoorten vernietigen.

 

Bedek de grond om onkruid geen kans te geven

 

Door de grond af te dekken met boomschors krijgt onkruid veel minder ruimte om te groeien. Bovendien geeft het een natuurlijke, verzorgde uitstraling aan je tuin. Maar boomschors als bodembedekking heeft meer voordelen.

Omdat minder zonlicht de bodem kan bereiken, droogt de grond minder snel uit en houdt het vocht beter vast. Dit is gunstig voor de groei van je vaste planten. Ook geven ze voeding aan je planten.

De stukjes onkruid die het wel lukt om door de laag boomschors heen te breken naar de oppervlakte, hebben verzwakte wortels. Hierdoor trek je ze makkelijk uit.

 

Voorbereiding van de grond

 

Zorg, voordat je boomschors gaat leggen, dat de grond goed onkruidvrij is gemaakt. Wil je het onkruid extra afremmen? Leg dan eerst antiworteldoek op de bodem, zo heeft het onkruid nog minder kans om zich vast te zetten in de grond.

Antiworteldoek laat wel regen, maar geen zonlicht door. Zorg dat je op de plaatsen waar je vaste planten staan uitsparingen maakt in het doek. Anders belemmer je die ook in hun groei.

 

Boomschors schilfers

Met schilfers van boomschors voorkom je dat onkruid vrij kan groeien

Regelmatig verversen

 

Boomschors is een natuurproduct en het bodemleven breekt het langzaam weer af. Wil je dus blijvend het onkruid weren en profiteren van de boomschorslaag, dan moet het regelmatig ververst worden.

Voeg jaarlijks een nieuw laagje boomschors toe, zodat de laag een dikte van minimaal 5 cm blijft houden.

 

Controleren en bijhouden

 

Door de boomschors heeft onkruid veel minder kans, maar toch kan hier en daar nog een plantje groeien. Trek dit uit als het nog klein is. Zo heeft het plantje geen kans om stevigere wortels te ontwikkelen.

Dit vind je misschien ook leuk...