Alles wat je moet weten over een bouwtekening aanbouw

bouwtekening voor aanbouw
bouwtekening voor aanbouw

Heel wat mensen dromen van een extra grote woonkamer of bijvoorbeeld een extra grote leefkeuken. De standaard oppervlakte die ze in hun woning beschikbaar hebben kan zich daar evenwel niet toe lenen. Een aanbouw aan uw woning maken zorgt ervoor dat je een stuk comfortabeler kan leven. Zou jij ook graag een aanbouw willen toevoegen aan jouw woning? Dan zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat het altijd belangrijk is om daarvoor een bouwtekening te laten maken. Alle specificaties waar de aanbouw over dient te beschikken liggen vanaf dat moment namelijk vast. Dit geldt niet alleen voor de exacte afmetingen, maar ook voor bijvoorbeeld de dikte van de isolatie, etc. Zou jij ook graag meer te weten willen komen over het laten maken van een bouwtekening aanbouw? Verdiep je dan vooral even in de informatie die je hier op deze pagina terug kan vinden!

Wanneer is een bouwtekening aanbouw verplicht?

In eerste instantie gaan mensen er vanuit dat het laten maken van een bouwtekening voor de realisatie van een aanbouw niet verplicht is. Dat is echter in bepaalde gevallen wel degelijk het geval. Van zodra er een bouwvergunning of omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd ben je wettelijk verplicht om een bouwtekening te laten maken. De regels die hiervoor gelden kunnen in de praktijk niet onaanzienlijke verschillen vertonen tussen de verschillende gemeenten die verspreid over Nederland zijn terug te vinden. Zorg er dus voor dat je altijd eerst even grondig controleert aan welke eisen of richtlijnen je moet voldoen.

bouwtekening

Bouwtekening laten maken voor aanbouw aan woning

De constructietekening, een belangrijke bouwtekening voor je aanbouw

Buiten de globale bouwtekening die moet worden gemaakt voor je aanbouw is het zo dat een constructeur ook vaak komt controleren of de toegepaste constructie wel veilig is of niet. Is de stalen of houten balk waarvoor is gekozen bijvoorbeeld wel sterk genoeg? Vervolgens dient er op dit vlak een belangrijke berekening te worden uitgevoerd. Deze informatie zal vervolgens worden opgenomen op een zogenaamde constructietekening. Deze maakt dan deel uit van de overeenkomst waarover je beschikt met de aannemer. Wil jij ook graag dit type van bouwtekening aanbouw laten opstellen? Dan moet je daarbij rekening houden met de zaken zoals hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Constructieberekeningen;
  • Constructietekeningen;
  • Eventuele constructiedetails;

Dient ervoor de realisatie van jouw aanbouw geen omgevingsvergunning te worden aangevraagd? Dan betekent dat eigenlijk dat je ook geen bouwtekening dient te laten maken. Echter moet er op dit vlak wel een belangrijke kanttekening worden gemaakt. Eigenlijk is het laten maken van een bouwtekening altijd interessant, ook wanneer er geen verplichting voor geldt. Zo kan je altijd ergens op terugvallen wanneer er zich problemen voordoen.

Hoeveel kost een bouwtekening aanbouw?

Tot slot is het natuurlijk zo dat je ook een bepaald beeld zal willen hebben van de kostprijs die je moet betalen voor een bouwtekening aanbouw. Dat is natuurlijk een beetje een dubbeltje op zijn kant. De kostprijs die wordt aangerekend voor een bouwtekening voor een aanbouw is namelijk altijd afhankelijk van de aanbouw in kwestie. Bovendien spreekt het voor zich dat de kosten ook kunnen verschillen afhankelijk van de partij die de bouwtekening moet tekenen. De kostprijs voor een bouwtekening maken varieert dan ook in de praktijk tussen de 100 & 1.250 euro. Voor deze laatste prijs heb je echter bij We Build 4 You een bouwtekening voor een volledig huis.

Dit vind je misschien ook leuk...