Muizen in huis, hoe kom je er vanaf?

muizen bestrijden
muizen bestrijden

Je zit op de bank en hoort ineens geritsel, stil blijf je zitten en je speurt goed rond. En dan, een muis, voorzichtig komt hij onder de kast vandaan gekropen. Zodra je beweegt schiet hij weer weg. Helaas wijst een muis vaak op een groter probleem, muizen komen meestal niet alleen. Laat een muizen plaag zo snel mogelijk bestrijden, voor je hele huis geterroriseerd wordt.

Muizen, waar komen ze vandaan?

Er zijn verschillende redenen waarom muizen bij je thuis komen wonen. Het kan zo zijn dat ze op zoek zijn naar beschutting, voornamelijk in de wintermaanden. Of het gebied waar ze leefden werd te druk, waardoor ze op zoek zijn gegaan naar een nieuw leefgebied. In huis zoeken ze een beschut plekje om een nest aan te leggen. Muizen planten zich heel snel voort, waardoor een muis in huis eigenlijk al direct reden is om maatregelen te treffen. Een plaag ontstaat al snel, wetende dat babymuizen na twee maanden kunnen beginnen met voortplanten, de draagtijd ongeveer twintig dagen is en vrouwtjesmuizen vijf tot tien keer per jaar jonkies kunnen krijgen.

muizen bestrijden in huis

muizen bestrijden in huis

Muizen in huis, hou de schade beperkt

Muizen kunnen behoorlijke schade aanrichten in huis, ze knagen aan je elektriciteitskabels, eten je voedsel op en bijten in alles wat ze tegenkomen. Het is aan te raden om etenswaren in hard plastic bakjes te bewaren. Hier komen de muizen niet doorheen, als het in een plastic zak zit, is de kans groot dat ze hier van gaan eten. Mocht je knaagschade constateren aan elektriciteitskabels of je apparaten stoppen er ineens mee, pas dan goed op. Dit kan zomaar voor kortsluiting zorgen en in het slechtste geval brand. Zorg daarom dat wanneer je het idee hebt dat er muizen in je huis leven, je zo snel mogelijk begint met de bestrijding.

Muizen bestrijden, zelf doen of laten doen?

Je kunt zelf al best wel wat doen om de muizen buiten te houden, dit kun je doen door ervoor te zorgen dat er geen voedsel in huis ligt waar ze van kunnen eten. Daarnaast smullen de muizen ook van het eten wat je in je tuin gooit voor de vogels. Muizen komen ook af op afval, zorg dus dat je huis zo schoon en opgeruimd mogelijk is. Als je zelf gaat bestrijden, plaats dan vallen op de plaatsen waar je de muizen hebt zien lopen, doe er kaas of pindakaas als lokaas in. Controleer de vallen regelmatig, en vervang het lokaas ook regelmatig, om het aantrekkelijk te houden. Met een beetje geluk vang je een aantal muizen en ben je daarna van je probleem af. Is dit niet het geval? Wacht dan niet langer, maar schakel een professionele bestrijder in. Zij beschikken over gif waar de muizen aan dood gaan en plaatsen vallen op strategische plekken. De bestrijder zal eerst een inspectie doen in huis en als hij constateert dat de hygiëne onvoldoende is, zal hij dit ook bespreken. Een plaag kan namelijk altijd bestreden worden, maar is niet erg zinvol als de hygiëne te wensen overlaat. De plaag zal in dat geval binnen de kortste keren terug zijn, zorg er daarom voor dat je huis opgeruimd is en dat er geen afval in huis blijft slingeren.

Dit vind je misschien ook leuk...