Nieuwe koplatten? Het belang hiervan

koplatten in huis
koplatten in huis

Koplatten, een term die wellicht niet bij iedereen bekend is. De term koplatten is een term die met name in de professionele bouwjargon wordt gebruikt om deurlijsten en architraven mee te omschrijven. De koplatten worden met name gebruikt om deurkozijnen en raamkozijnen netjes mee af te werken zodat je een elegante en strakke uitstraling creëert. De koplat heeft vandaag de dag vooral een esthetische functie, maar wat is nou eigenlijk het belang van goede koplatten.

Functioneel belang

Architraven, plintneuten en koplatten worden al eeuwen lang gebruikt in de (Nederlandse) architectuur. Van oudsher hadden de koplatten veelal een functioneel belang. Ze werden namelijk gebruikt om eventuele scheuren en beschadigingen op te vangen die konden ontstaan na het stuken/bewerken van een wand tegen het kozijn. Het idee achter een koplat was dat het eventuele scheuren uit het zicht kon ontnemen en de scheuren verder kon opvangen. Vandaag de dag komen scheuren minder snel voor tijdens het stuken en heeft de koplat vooral een esthetische functie.

koplatten

Heb jij al koplatten in huis?

Cosmetisch belang

Het cosmetisch belang van de koplat wordt soms nogal eens onderschat, vaak wordt gedacht dat dit een relatief oud sierelement is. Een koplat gecombineerd met een plintneut en hoge plinten kan uw interieur echter de authentieke en sfeervolle uitstraling geven die het verdient. Koplatten zijn er in diverse soorten en maten, als gekeken wordt naar de meest voorkomende koplatten zijn dit vaak maten tussen de 60 en 140mm breed. Hierin heb je uiteraard de keuze om te kiezen uit een breder koplat, wat meer nadrukkelijker aanwezig is, en een smaller koplat dat vooral een subtiel element heeft.

Materiaal

Het materiaal dat gebruikt wordt zijn veelal natuurproducten, dit vanwege de robuuste en natuurlijke uitstraling die deze materialen meegeven. Hierbij valt de keuze veelal uit MDF koplatten en grenen koplatten waarbij de laatste echt dient als robuust element in je interieur.

Zoals je hierboven kan lezen is het hebben van koplatten in je woning een welkome aanvulling op je interieur!

Dit vind je misschien ook leuk...