Schuifdeursystemen voor de ideaal werkende deur

deur
deur
Het zijn vooral de schuifdeuren die de laatste jaren steeds vaker in een woonhuis worden gebruikt. De schuifdeuren zijn er in alle soorten en maten. In principe zijn er twee belangrijke hoofdgroepen. Je hebt schuifdeuren met een onder- en bovengeleiding. Wanneer we kijken naar het beslag van een schuifdeur moet dat van een goede kwaliteit zijn. Het beslag is van grote invloed op de schuivende werking van de deur. Schuifdeuren worden vaak voor kasten gebruikt. Je ziet ze vooral in de woon- en slaapkamer en keuken. Ook archiefkasten worden vaak van schuifwanden voorzien. Hierbij kan een onder- of bovengeleiding worden gebruikt. Deze systemen moeten wel geschikt zijn voor de verschillende plaatdiktes die gebruikt worden bij dit soort kasten. Bij schuifdeurkasten, waarbij glaspanelen gebruikt worden, moet het schuifbeslag daarop worden afgesteld. Ook worden er schuifwanden op zolders geplaatst. Nu kun je dat vrij eenvoudig zelf doen. Hierbij kun je kiezen voor een onder- of bovengeleiding. Op deze manier kun je gemakkelijk kasten maken met schuifwanden op een zolder. Je hebt dan veel extra bergruimte.
De ideale deur

De ideale deur kan werken door middel van een schuifdeursysteem

Beslag
Tegenwoordig maakt men het beslag van schuifdeuren zo eenvoudig mogelijk. Door eenieder van ons kan een schuifdeur worden geplaats. Er zijn geleidingen en schuifpoorten voor schuifdeuren. Je kunt daarbij kiezen uit een rvs onderrail met loopwielen. Om te voorkomen dat er snel slijtage op zal kunnen treden, wordt de rail, die bij een schuifdeur wordt gebruikt, verzinkt. De gebruikte loopwielen hebben een U profiel. Daardoor kunnen ze gemakkelijk in de onderrail lopen. Bij een dergelijke schuifdeur worden de deuren aan de bovenzijden geleid door een rollensysteem. Zo’n rollensysteem is van kunststof.
Indien je een schuifdeur wilt plaatsen, maar het mag niet te duur zijn, moet je zeker nooit op het deurbeslag bezuinigen. Het is van groot belang dat je voor dergelijke werkzaamheden goedgekeurd materiaal gebruikt. Indien je op het deurbeslag gaat bezuinigen, zal je daar in veel gevallen spijt van kunnen krijgen. Ondeugdelijk materiaal zal snel slijtage veroorzaken waardoor een schuifdeurkast moeilijk open en dicht gaat. Dat moet je dus ten alle tijden voorkomen.
Een schuifdeur kun je op een muur aanbrengen. Wanneer je dat doet heb je geen speciale voorzieningen nodig. Schuifdeuren hebben het voordeel dat er geen openslaande deuren zijn. De draaicirkel van de openslaande deuren ben je kwijt. Dus je bespaart ruimte.

Systeem
Een kast waarbij de geleiding aan de bovenzijde is, wordt een hangend schuifdeursysteem genoemd. Aan de bovenzijde van de kast zitten de rollen. Deze rollen lopen in een geleiding.
Wanneer de kast een onder geleiding heeft, zitten de rollen aan de onderzijde van de schuifdeuren. De onderrail bij een dergelijke deur is verzonken. De deurgeleiding zal daarom niet zo snel slijten. Voor deze rollen wordt hoogwaardig kunststof toegepast.
Schuifdeuren worden vooral bij kasten gebruikt in de slaapkamer. Zo wordt er over het algemeen ruimte bespaard tussen het bed en de kast. Het is vooral op slaapkamers snel een probleem wanneer de kastdeur opendraait. Dat wordt voorkomen met de schuifdeuren.

Dit vind je misschien ook leuk...