Vloer schuren: waar moet je op letten

vloer
Hoe onderhoud jij jouw vloer?

Een houten vloer opnieuw schuren of in de whitewash zetten kan wonderen doen. De vloer knapt er vreselijk van op. Door een lichtere kleur aan te brengen aan de vloer oogt het bovendien veel ruimtelijker in huis. Een vloer schuren is wel een secuur karwei. Je moet namelijk wel goed op een aantal zaken letten. Lees hieronder.

Zoek uit welke vloer jij hebt

Probeer er zeker van zijn welke vloer je hebt. Is het een houten vloer of laminaat? Wanneer het een volledig laminaten vloer is (zonder hout) dan kun je de vloer niet schuren. Dan schuur je de volledige toplaag weg. Laminaat is dus niet geschikt. Kijk dus of je daadwerkelijk over een houten vloer beschikt en of die geschikt is om op te schuren. Wil je weten of je laminaat hebt kijk bijvoorbeeld op de website van deze laminaat en parket winkel. 

Wat is de dikte van jouw vloer?

Controleer ook goed of jouw vloer het aan kan om een maatje dunner te worden. Soms zijn vloeren al meerdere keren opgeschuurd, waardoor er geen laag meer af kan. Anders heb je straks geen vloer meer over. Informeer altijd (wanneer je bijvoorbeeld een huis hebt gekocht met de vloer daarin) bij de vorige eigenaar of makelaar wat er in het verleden precies allemaal met de vloer is gebeurd. Bij sommige houten vloeren kun je het ook goed zien aan de nerven. Wanneer die helemaal weg zijn, dan betekent dit meestal dat de vloer al vaker is opgeschuurd.

Weet altijd zorgvuldig

Heb je besloten zelf de vloer op te gaan schuren en heb je hier niet zoveel ervaring mee, let dan goed op! Het is een zorgvuldige taak die goed uitgevoerd dient te worden, anders gaat het fout. Een specialistisch bedrijf inschakelen is dus altijd het advies. Wanneer je toch zelf aan de slag gaat, laat je dan goed informeren hoe je aan het werk moet gaan. Belangrijk is ook dat je de goede machines en middelen gebruikt. Weet echt voorzichtig, want als je te lang met een schuurmachine op één plek blijft staan, dan heb je zomaar een gat in de vloer. Er zijn verschillende bouwmarkten die schuurmachines verhuren. Deze winkels kunnen je ook informeren hoe je aan het werk moet gaan, maar stap liever op een specialist af. Bij bouwmarkten werken goede medewerkers, maar het gebeurt regelmatig dat medewerkers slechte adviezen geven. Kijk daar dus meer uit. Wanneer je weloverwogen aan het werk gaat, dan moet het goedkomen. Succes!

Dit vind je misschien ook leuk...