De top 10 trends in het Italiaans tegelontwerp

italiaans tegelontwerp
italiaans tegelontwerp

Kijkend naar de presentaties van de Italiaanse tegelfabrikanten kunnen er voor 2017 een aantal tegeltrends worden geïdentificeerd. Een aantal daarvan zijn nieuw en werden onlangs tijdens de Cersaie in Italië, terwijl er ook enkele bestaande trends met wandtegels en vloertegels voor de woonkamer of het interieur gewoon nog steeds populair zijn en zodoende doorlopen tot in 2017. Deze top 10 van trends in het Italiaanse tegelontwerp vind je onderstaand in een samenvatting gepresenteerd.

Fragmenten

Het spelen met het idee van modulaire tegels, Italiaanse keramische bedrijven ontwerpen gefragmenteerde patronen, die voorbijgaan aan de vierkante en rechthoekige wandtegels, en waarmee grote dynamische composities kunnen worden gemaakt. Door het willekeurig mixen en matchen van geometrische vormen ontstaan een levendige en decoratieve wandbetegeling, met een veranderend effect bezien vanuit verschillende invalshoeken.

On the Rocks

Elk seizoen vormt een natuurlijke vorm de favoriet van de tegelindustrie. Vorig jaar was dat de zeshoekige tegel; Dit jaar gaat het over de baksteen! In verschillende tegelontwerpen van micro naar macro en van gepolijst naar rustiek. Steeds variërend van trouwe interpretaties van oude baksteenmuren en bakstenen bespat met mortel tot geschilderde baksteen of ontwerpen in marmer en hout in een baksteenformaat.

Chevron chic

Geïnspireerd door een eeuwenoud patroon dat veel gebruikt wordt voor parketvloeren. Zullen de ontwerpers van tegelvloeren en wanden houden van het zo opvallend weergegeven keramiek. Van rustiek tot gebruikte houten vloeren met geverfd hout en hars in houtlooktegels, naar baksteen en natuursteen uitvoeringen. Italiaanse bedrijven produceren chevron en visgraat tegels in verschillende afmetingen met opvallende patronen die gemakkelijk te installeren zijn en bijzondere designs creëren.

In de goede richting

Dit jaar zagen we eindeloze variaties op het meest fundamentele en krachtige element van het ontwerp: de lijn. Dik en dun, verticaal en horizontaal, recht en kruisend, plat en driedimensionaal. Tegels gebaseerd op lineaire ontwerpen zijn zeker in de mode met de mogelijkheid om diepte en beweging toe te voegen helemaal in lijn met het interieur van de kamer.

Objet d’Art

Een trend die omarmd is door verschillende Italiaanse bedrijven is de transformatie van de tegel naar een objet d’art. Eerdere ontwerpen van bekende ontwerpers en kunstenaars sierden al eerder tegeldecors of kunstwerken op meerdere wand- of vloertegels. Dit ontwikkeld zich verder waarbij ook graffiti art inmiddels een vast onderdeel van de inspiratiebron voor deze tegeldecoraties is geworden.

De gevoelige plek

Er was al een overweldigende warmte te zien bij de tegel introducties van dit jaar, die een onmiskenbare zachtheid met een harde ondergrond verbindt. Van ontwerpen met tactiele effecten (gezandstraald marmer, gestript hout en stof) tot warme tinten, aquarel en fluweelzachte texturen, als een welkome expressie van minimalisme.

Grijstinten

Ondanks de recente snelle opkomst van kleur in onze binnenhuis cultuur, is grijs altijd de beste vriend van de moderne ontwerper geweest. En dit jaar is er hiervan een hele spectrum te vinden in de nieuwste Italiaanse tegel introducties, koele leisteen tinten die een perfecte samenvoeging vormen tussen grijs en beige. Met de toevoeging van textuur, chromatische variatie en bedekte patronen bewijzen grijs getinte tegels dat je niet veel kleur nodig hebt om een statement te maken.

3D-muur

Met continu evoluerende technologieën, is men in staat om keramische wandtegels te maken met driedimensionale plooien, golvende richels, verhoogde geometrie en asymmetrische profielen. Het betegelen van combinaties met deze wandtegels creëert een driedimensionale muur met een naadloos vormgegeven oppervlak die van nature aandacht vraagt en het oog onmiskenbaar aantrekt en blijft uitdagen.

Supersize me!

Tegels lijken elk jaar groter te worden, waardoor er een stortvloed van nieuwe ontwerpmogelijkheden ontstaat. Dunne, grote keramische tegelplaten – die kunnen worden gebruikt om allerlei oppervlakken zoals werkbladen en meubels te bedekken – zijn nu verkrijgbaar in de maten tot en met 160 x 320cm bij tegelbedrijven zoals Floor Gres.

Het leven in het water

Het leven aan de Middellandse Zee, wie droomt er niet van? Dit water van groen en blauw is perfect voor een explosie van kleur! Van groot formaat en moderne oppervlakte effecten tot de meer traditionele vormen en motieven. Tegels met deze koele kleuren brengen het leven aan de kust en het water in het interieur.

Voor meer informatie over de nieuwste tegeltrends kunt u hier, op het tegelblog van Sani-bouw, meer informatie vinden.

Dit vind je misschien ook leuk...