Alles over isoleren

Op tv, in de bouwmarkt en van je installateurs hoor je er steeds meer over; het belang van isoleren. Belangrijk voor milieu én portemonnee, dat spreekt aan. Je kunt nagenoeg alles aan je huis isoleren, van de grote tot de kleine zaken. Wat gebeurt er precies tijdens zo´n isolatie?

Het goede binnenhouden

Google en Wikipedia, noemen ´isolatie´ het afschermen van invloeden van buitenaf. Die invloeden zijn zowel positief als negatief. Met andere woorden: wanneer je isoleert, wil je dat invloeden vanuit binnen niet naar buiten komen (zoals warmte) en invloeden vanuit buiten niet naar binnen komen (zoals vocht). Om dit resultaat te realiseren wordt er – per isolatie verschillend – gebruik gemaakt van talloze materialen en manieren. Je kunt klein isoleren, met bijvoorbeeld afdichttape van de bouwmarkt. Of je kunt juist groot isoleren en de hele gevel aanpakken.

´Klein´ isoleren

Desalniettemin kun je isoleren opdelen in twee manieren: op een grote schaal, en dus duurder, meer materiaal maar ook meer opbrengst. In deze alinea het ´kleine´ isoleren, dus isoleren zonder dat er een vakman aan te pas komt. Deze zaken doe je vaak zelf. Tijdens klein isoleren kun je denken aan afdichttape, afdichtkit (voor de ramen) en het dichten van fameuze tochtplekken, zoals de brievenbus.

´Groot´ isoleren

Daarnaast heb je de grootschalige isolatie. Hierbij komt er een investering kijken, een gecertificeerd isolatie-vakman en een tijdsbestek waarin de isolatie wordt uitgevoerd. Een grootschalige isolatie is een investering die je op geen enkel front kunt overhaasten. Je moet tijd, voldoende geld een gecertificeerde isolatie installateur hebben. Een greep uit de ´grote´ zaken die je in huis kunt isoleren: de gevel, het dak, de vloer, de spouwmuur en de kruipruimte.

Tijdens het isoleerproces

Grootschalig isoleren is een klus voor de vakman. Niet iets wat je zelf moet doen. Je investeert immers geld, waarvan je natuurlijk hoopt iets terug te zien. Als isolatie onvakkundig wordt aangebracht, levert het geen geld op. Daarnaast kan je schade aan je woning veroorzaken. Kies dus voor kwaliteit.

 

Als je een isolatiebedrijf hebt uitgezocht – en het let er overigens op dat het een ervaren, gecertificeerd bedrijf is – komt het bedrijf bij je langs voor een offertegesprek. Tijdens dit gesprek, die gelukkig veelal vrijblijvend is, kun je je isolatiewens met een vakman doorspreken. Naast het financiële aspect kun je ook de materiele aard van de isolatie doorspreken. Je krijgt hierin veel vrijheid! Het isoleren van de gevel kan met vier verschillende materialen, om maar wat te noemen. Na het volledig doorspreken van de isolatie, plan je samen een datum.

 

De isolatiewerkzaamheden zijn divers. Het hangt, nogmaals, af van het isolatiegebied, het materiaal en de grootte van het project. Doorgaans wordt een frame gebouwd, isolatiemateriaal aangebracht en vervolgens gedicht. Isolatie vindt immers altijd plaats áchter iets (zoals een muur, spouw of gevel).

 

Binnen no-time zijn de isolatiewerkzaamheden klaar en kun je, zonder veel ongemak, genieten van je investering, warmte en positieve bijdrage aan een duurzaam milieu! Tijd om te isoleren.

 

Dit vind je misschien ook leuk...