Dakgoten reinigen

De meeste dakgoten worden pas gereinigd wanneer het eigenlijk al te laat is. Pas wanneer ze over stromen wordt er wat aan gedaan. Dit is juist het gene wat voorkomen moet worden, hier kunnen namelijk lekkages door ontstaan. Door vroegtijdig te handelen kunt u verstoppingen in uw dakgoten voorkomen. Het leeghalen van uw goten is twee keer in het jaar voldoende, na de herfst en in de lente. Na de herfst kunt u alle bladeren en takken die van de bomen zijn gewaaid uit uw goot halen. Bladeren zijn namelijk vaak de boosdoeners van een verstopte dakgoot of afvoer. Voor u hebben wij een stappenplan gemaakt zodat u uw dakgoot grondig kunt reinigen.

Stap 1, Benodigdheden

Om uw dakgoot grondig te reinigen, hebt u een aantal stukken gereedschap nodig. Om op de zelfde hoogte te komen dan de dakgoot hebt u een grote ladder nodig. Wanneer u op dezelfde hoogte bent, hebt u tuin schepje, emmer en een tuinslang nodig.

Stap 2, Dakgoot leeghalen

Wanneer u een hoge ladder te pakken heeft, kunt u met de emmer en het tuinschepje naar boven klimmen. Wanneer u boven bent, schept u het grootste gedeelte van het vuil uit uw goot in de emmer. Dit werkt het beste wanneer het vuil lichtelijk nat is, wanneer het erg droog is, kunt u het zelf nat maken met een tuinslang. Op deze manier gaat u alle dakgoten van het huis bij langs. Nu is het ergste gedeelte alweer opgeruimd.

Stap 3, Schoon spuiten

Wanneer het grootste gedeelte van het vuil is weggehaald, spuit u uw dakgoot schoon met de tuinslang. Begin bij het uiteinde en werk naar de regenpijp toe. Hardnekkig vuil kunt u eventueel met een staalborstel of een schuursponsje schoonmaken. Spuit niet te hard uw dakgoot leeg, anders zit de modder dat in de goot zit overal. Tot slot, wanneer de goot schoon is, spuit u de regenpijp goed door.

Stap 4, Verstopte regenpijp

Wanneer u geen verstopte regenpijp hebt, kunt u deze stap overslaan.
Wanneer uw regenpijp verstopt zit, kan het water dat van het dak komt niet wegspoelen. Uiteindelijk zal uw dakgoot over spoelen en bestaat er een kans dat u met een lekkage te maken krijgt. Dit wilt u ten allertijden voorkomen want een lekkage kan veel schade aanrichten. De verstopping in de pijp kan op een aantal manieren verwijderd worden, zo kunt u dit doen met een hoge druk spuit of een doorsteekveer. De eerste optie is de hoge drukspuit, hiermee spuit u in de meeste gevallen de verstopping weg. Wanneer u geen hoge drukspuit hebt, kunt u een doorsteekveer of een lang stuk ijzerdraad gebruiken om de verstopping door te prikken. Pas wanneer dit niet werkt zou u een expert in kunnen schakelen die de verstopping voor u komt verwijderen.
De experts kijken met een camera precies waar de verstopping zich bevindt. Wanneer de hoge drukspuit en de doorsteekveer niet werken, halen zij het gedeelte van de regenpijp eruit en plaatsen hier een nieuw stuk voor terug. Ga zelf niet met chemische ontstoppers werken, omdat deze uw pijp kunnen aantasten en slecht zijn voor het milieu. De pijp is niet dik en een gat is snel gemaakt met chemische goedjes. Laat het daarom over aan de experts wanneer u er zelf niet meer uit komt.
Dit artikel is vervaardigd door De Dakspecialist Arnhem.

Dit vind je misschien ook leuk...