Hoe hoog moet je opstalverzekering zijn?

Een huis

Iedereen weet dat het verzekeren van je huis belangrijk is; het is een manier om misschien wel de meest waardevolle investering die je ooit in jouw leven zult doen, te beschermen. Het is vaak een van de eerste stappen voor een nieuwe huiseigenaar en zorgt voor gemoedsrust.

Maar net zoals jouw huis in de loop van de tijd evolueert en verandert, moet jouw verzekering dat ook doen. Het is geen simpele kwestie van ‘instellen en vergeten’. In feite zou je jouw woonverzekering elk jaar moeten herzien om ervoor te zorgen dat jouw polis de juiste waarde voor jouw eigendom heeft. Een huis oververzekeren of onderverzekeren kan een kostbare vergissing zijn – en met torenhoge verbouwingskosten is het nog nooit zo belangrijk geweest om het goed te doen.

Laten we beginnen met een van de meest fundamentele vragen: hoe hoog moet mijn opstalverzekering zijn?

Waarde versus kosten

Een van de meest voorkomende misvattingen over woningverzekeringen is dat deze worden gewaardeerd tegen de marktprijs van jouw eigendom. Dat is natuurlijk normaal gesproken veel hoger dan de werkelijke kosten om de structuur en eventuele bijgebouwen te herbouwen. Het zijn de verbouwingskosten en een vergoeding voor wat inflatie waarvoor jouw polis je zou moeten dekken. Door jouw verzekering te berekenen op basis van de marktwaarde, ben je waarschijnlijk oververzekerd en betaal je voor dekking die je nooit zult kunnen claimen.

Wanneer je nadenkt over een woningverzekering, moet je de huidige kosten van de wederopbouw van alle gebouwen, inclusief bijgebouwen, beoordelen en, belangrijker nog, rekening houden met inflatie.

De verbouwingskosten van jouw woning, niet de marktwaarde, moeten worden gebruikt bij het zoeken naar offertes voor woningverzekeringen. Kort gezegd: als het met enige inflatie € 250.000 zou kosten om je huis en bijgebouwen te verbouwen, dan is dat het bedrag waarvoor het verzekerd moet zijn.

Het is echter van vitaal belang om op te merken dat de verbouwkosten zullen fluctueren, wat er gemakkelijk toe kan leiden dat jouw eigendom onderverzekerd is. 

Het is aan te raden een opstalverzekering af te sluiten

Het is aan te raden een opstalverzekering af te sluiten

De risico’s van onderverzekerd zijn

Als je onderverzekerd bent en er wordt een claim ingediend op jouw polis, loop je het risico dat slechts een deel van jouw claim wordt uitgekeerd. Voor de meeste polissen geldt een ‘gemiddelde’ voorwaarde die bij onderverzekering jouw schade-uitkering verlaagt met het percentage dat jij onderverzekerd bent.

En hoewel jouw verzekeraar niets hoeft te weten over verfklussen, tapijtbeslag of andere cosmetische veranderingen, is het een standaardvoorwaarde op de meeste polissen om jouw verzekeraar te informeren over structurele renovaties en grote wijzigingen voordat je begint.

Dus als je overweegt een nieuw project rond jouw huis uit te voeren, overleg dan vooraf met jouw verzekeraar. Het kan ook een goed idee zijn om te kijken naar het welke inboedelverzekering je moet afsluiten voor een extra dekking voor onopzettelijke schade. Aangezien jouw standaardpolis geen ongelukken tijdens renovatie dekt.

Dit vind je misschien ook leuk...