Tips om meer sfeer te creëren met verschillende lichtbronnen

Lichtbronnen sfeer
Lichtbronnen sfeer

Ben je van plan om je interieur binnenkort aan te passen? Of ga je verhuizen en ben je nog aan het bedenken hoe je de woonkamer gaat inrichten? Hoe dan ook, je gaat je bezighouden met het creëren van sfeer in je huis. Je kunt een interieurplan maken en van daaruit toewerken naar een concrete aanpak, of je gaat spontaan shoppen en koopt interieuraankleding die je aanspreekt. Heb je er al aan gedacht dat je ook verlichting moet gaan kopen? Dit is vaak een van de dingen die onderbelicht blijft, want we hebben de neiging om ons enkel op grotere zaken te focussen, zoals banken, kasten, tafels, de vloer en het behang of de verf. In dit blog gaan we dieper in op verlichting, omdat dit een significante rol speelt in de sfeer die ‘s avonds in de kamer hangt.

Soort verlichting

Wanneer je de verlichting voor jouw woonkamer gaat kopen, ben je vaak niet in de gelegenheid om te kijken hoe de lampen ’s avonds ‘werken’. Overdag is het effect van een lamp heel anders dan overdag in een winkel op de woonboulevard. Daarnaast hangen er vaak veel lampen naast elkaar, zodat het effect van een enkele lamp ook moeilijk te beoordelen is. Uiteindelijk kun je dit pas beoordelen als de lamp in jouw huis geïnstalleerd is. Wees daarom heel zorgvuldig bij het kiezen van nieuwe lampen en bedenk vooraf goed waar je bepaalde lampen gaat hangen of wegzetten.

Staande lamp

Een staande lamp in de hoek draagt bij aan een goede sfeer

Veel en klein boven weinig en groot

Dit is een belangrijke vuistregel die van toepassing is op verlichting. Je kunt beter meerdere kleine lichtbronnen gebruiken dan dat je een enkele en grote lichtbron in het midden van de kamer gebruikt. Door kleine lampen te gebruiken, creëer je variatie in de kamer. Je krijgt donkere hoekjes en lichtere opvallende plekken. Bovendien zijn deze kleine lichtbronnen makkelijker te verplaatsen. Ben je niet geheel tevreden? Dan zet je ze gewoon anders weg. Gebruik een staande lamp om extra sfeer aan je kamer toe te voegen. Hoe je de lampen precies afstelt is aan jou, let er wel op dat je de lampen niet in de ogen hebt schijnen. Schijn richting de muur, de vloer of het plafond.

Eindeloze mogelijkheden

De mogelijkheden om sfeer aan je kamer toe te voegen met verlichting zijn eindeloos. Sta open voor verschillende lampen en lichtbronnen. Je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan je vooraf zou denken. Veel plezier met het inrichten van jouw huis!

Dit vind je misschien ook leuk...