Welk type laminaat past bij jou?

laminaat
laminaat

Ben je een nieuwe (of oude) woning aan het inrichten en ben je nog op zoek naar een mooie vloer? Dan is in veel gevallen laminaat een van de beste en meest betaalbare opties. Laminaat is namelijk een relatief goedkope vloer, want hij wordt gemaakt van samengeperste houtsnippers met een print erop. Overigens kun je net zo veel of zo weinig geld uitgeven aan laminaat als je wilt, want voor dit type vloer geldt dat er zowel hele goede als wat mindere kwaliteiten bestaan. Je hebt in sommige gevallen dan ook al een laminaatvloer voor slechts €8 per meter, maar kunt ook gerust merken vinden die vloeren maken van zo’n €35 per meter. Het spreekt voor zich dat deze een veel realistischere uitstraling hebben, en bovendien veel langer mooi blijven.

Het oppervlak van laminaat

Afhankelijk van welk merk je kiest en hoeveel geld je uitgeeft aan je nieuwe laminaat zul je zien dat er een groot verschil zit tussen de verschillende oppervlakken. De goedkopere varianten hebben vaak een heel glad en soms zelfs glimmend oppervlak. De duurdere varianten lijken veel meer op echt hout. Ze hebben een veel mattere uitstraling, en soms zelfs voelbare groeven en noesten. Hoe meer geld je bereid bent uit te geven aan je nieuwe laminaat, hoe realistischer de uitstraling ervan zal zijn. Als je slechts tijdelijk (bijvoorbeeld max. enkele jaren) in een woning gaat wonen dan is het natuurlijk zonde om er veel geld aan uit te geven, maar als je echt ergens gaat settelen en daar heel lang wilt blijven wonen dan loont het de moeite te investeren in een duurdere variant.

mooie vloer

Een mooie laminaat vloer

Welke ondervloer heb ik nodig?

Als je laminaat hebt aangeschaft dan is het altijd belangrijk er een ondervloer onder te leggen. Het is echt onmogelijk de vloer direct op de (meestal betonnen) ondervloer te leggen, want zo veroorzaakt hij veel teveel geluid. Als er mensen onder je wonen, of wanneer je het laminaat in je eigen huis op een verdieping wilt plaatsen is het verstandig een ondervloer te kiezen met een relatief hoge geluidsdemping. Deze is wat dikker dan een standaard ondervloer, maar dempt geluid wel heel goed. Bij veel huurwoningen is het verplicht om voor een ondervloer te kiezen met een minimale geluiddemping, let daar dus op. Als het om een koopwoning gaat en je hebt geen onderburen dan maakt het niet veel uit qua regels, maar ook dan klinkt de vloer prettiger als je er een goede basis onder legt.

Het aanbod laminaatvloeren

Net zoals dat je bij echte, houten vloeren kunt kiezen uit ontzettend veel prints en patronen, kun je ook bij laminaat kopen heel veel verschillende varianten kiezen. Ga jij voor een donkere houtprint met veel noesten en nerven, of vind je een lichte eiken- of berken print mooier? Daarnaast kun je zelfs kiezen voor hele brede of smalle planken, en laminaat zonder of met groeven. Al deze factoren samen bepalen de uitstraling van de vloer, dus neem de tijd om ze goed door te nemen op Tegelsenlaminaat.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...