Muurisolatie voorzien in je woning of toch niet?

muurisolatie
muurisolatie

Ben je van plan om je woning te isoleren? Dan zal je kunnen vaststellen dat je daarbij maar beter aandacht kan schenken aan de verschillende onderdelen waarover ze beschikt. In eerste instantie wordt er bij het isoleren van een pand natuurlijk gedacht aan het dak. Dat is zo omdat er via het dak een behoorlijke hoeveelheid warme lucht de woning verlaat. Dit gezegd hebbende is het zo dat de warme lucht reeds een behoorlijk traject moet afleggen vooraleer ze bij het dak aankomt. Ook gedurende dit traject is het mogelijk dat er hier en daar warme lucht verloren gaat. Het voorzien van muurisolatie in je woning is bijvoorbeeld ook zeker geen overbodige luxe. Zou je hier graag meer over willen ontdekken? Dan moet je, je vooral verdiepen in de onderstaande informatie.

Muurisolatie plaatsen, wat zijn de mogelijkheden?

Laat ons beginnen door te stellen dat er verschillende soorten muurisolatie bestaan. In het merendeel van de gevallen wordt het aangeraden om bij het isoleren van je muur gebruik te maken van zogenaamde spouwmuurisolatie. Dat is echter niet bij elk pand mogelijk. Het probleem is namelijk dat er bij de realisatie van een woning in het verleden niet altijd gebruik werd gemaakt van een spouwmuur. Is er geen sprake van een dergelijke spouwmuur? Dan zal je moeten kijken naar de andere alternatieve mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden. 

Het realiseren van muurisolatie is ook mogelijk door het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur aan te brengen. Wanneer je kiest voor deze optie dien je er wel rekening mee te houden dat je altijd een bepaalde hoeveelheid aan ruimte zal verliezen in je huis. Dit ruimteverlies is niet zo ontzettend groot, maar het is toch wel een factor om rekening mee te houden. 

muur

Een geïsoleerde muur

Hoeveel bedragen de kosten voor muurisolatie?

Beschikt jouw woning wel over een spouwmuur? Dan is het zoals reeds aangegeven de beste keuze om deze te isoleren. Dit kan met behulp van verschillende soorten isolatiematerialen, namelijk:

  • Minerale wol;
  • EPS parels;
  • PUR isolatie;

In principe lenen deze drie verschillende soorten isolatiematerialen zich uitstekend voor het isoleren van een spouwmuur. Welke keuze je uiteindelijk gaat maken zal voornamelijk worden ingegeven door de kostprijs die is verbonden aan de verschillende soorten isolatiematerialen. Wat dit betreft kunnen we vaststellen dat minerale wol met een gemiddelde prijs van rond de 15 à 17 euro per vierkante meter de voordeligste optie is. EPS parels zitten er op vlak van prijs een beetje tussenin. Het PUR-schuim is de duurste optie met een prijs per vierkante meter die tot zo’n 30 euro kan oplopen. Dat is toch het dubbele in vergelijking met minerale wol.

Isolatienoord – voor betaalbaar isoleren.

Conclusie, muurisolatie aanbrengen in je woning of niet?

Bovenstaande informatie brengt ons bij de hamvraag van deze pagina. Dien je er nu namelijk voor te kiezen om de muren van je woning te laten isoleren of niet? Wat ons betreft is dit absoluut een aanrader. Zoals reeds aangegeven is het zo dat warme lucht over een stijgende werking beschikt. Ze stijgt dan ook letterlijk van de vloer tot aan het plafond. Komt ze op haar weg een muur tegen die niet is geïsoleerd? Dan is de kans zeer groot dat er hierdoor reeds warmteverlies ontstaat. Het isoleren van de muren van je woning is dus zeker en vast het overwegen waard.

Dit vind je misschien ook leuk...