Blij met een pergola

Blij met een pergola
Blij met een pergola

Een pergola in de tuin, je ziet het steeds meer. Dat is ook logisch, want de mogelijkheden zijn talloos. De tuin is het verlengde van het interieur geworden en de pergola blijft niet achter bij deze trend.

Wat heb je aan een pergola?

Waarom zou je een pergola in de tuin plaatsen? De meest voor de hand liggende functie van een pergola is het leiden van klimplanten. Je maakt optimaal gebruik van jouw tuin, doordat je de hoogte in tuiniert. Op deze manier heb je meer tuin per vierkante meter. Klimplanten als clematis, kamperfoelie en wisteria zijn een prachtige aanvulling in de tuin, maar ook druiven zijn natuurlijk heel geschikt.

Daarnaast geeft een pergola geborgenheid en privacy. Een tactisch geplaatste pergola vermindert de inkijk van de buren. Een pergola kan bovendien minder mooie elementen in de tuin, zoals een lelijke gevel, verbergen of uit het zicht nemen.

Een pergola brengt ook wat meer schaduw in de tuin. Niets is zo mooi als het gefilterde licht dat door de begroeiing van een pergola schijnt. Bij een tuin pal op het zuiden kunnen ook schaduwdoeken, bevestigd aan de pergola, uitkomst bieden.

Tot slot maakt een pergola de tuin interessanter. Door de onderbreking van de tuin is het geheel niet in een oogopslag te overzien. Afhankelijk van hoe een pergola is geplaatst, kan de tuin dieper of juist breder lijken. Een pergola die door de hele tuin heen loopt, verbindt de verschillende elementen in de tuin en maakt het tot één geheel.

Blij met een pergola

Er zijn verschillende stijlen die gekozen kunnen worden met een pergola, waar wordt jij blij van?

Verschillende soorten pergola’s

Net als bij een interieur, zijn er verschillende stijlen voor een pergola. Je kunt voor een romantische stijl gaan met sierlijk houtwerk en veel bloemen. Door juist stoere materialen te gebruiken, zoals steigerbuizen of massieve palen, wordt er een moderne en industriële look gecreëerd. En waarom rechttoe rechtaan? Met staalkabels kunnen er juist golvende lijnen gemaakt worden. Of geef een speelse twist aan het geheel en bevestig een hangmat of schommel aan de pergola. Vakantiegevoel gegarandeerd!

Voor het plaatsen van een pergola in de tuin hoeft niet per se een klusjesman ingeschakeld te worden. Voor de handige lieden onder ons zijn op het internet kant-en-klare bouwpakketten te vinden of werkbeschrijvingen voor een pergola op maat. Bedenk wel dat een klusjesman de juiste kennis en gereedschappen tot zijn beschikking heeft. Dat kan vooral van belang zijn bij grote constructies of wanneer er speeltoestellen aan de pergola bevestigd worden.

Voor elke tuin bestaat er wel een geschikte pergola. Een pergola geeft structuur en karakter aan de tuin zonder overheersend te worden. Een juist geplaatste pergola heeft zeker een toegevoegde waarde.

 

Dit vind je misschien ook leuk...