Bedwants of huisstofmijt?

Veel mensen verwarren deze beestjes met elkaar, terwijl er toch eigenlijk grote verschillen tussen de beestjes zitten. Daarom is het ook eigenlijk onterecht om deze beestjes op een hoop te gooien. Wat zijn de verschillen dan precies en hoe kom je er achter met welk beestje je te maken hebt? Wij zetten alles hier voor je op een rij.

Beten en jeuk 

Heb je last van rode, jeukende bultjes op je huid en merk je dit telkens in de ochtend op? Dan wordt er vaak nog gedacht dat dit gewone muggenbeten zijn. Maar zodra dit zich elke ochtend voordoet, zullen het geen muggen zijn geweest. Dan zie je ook nog dat de bultjes op een rijtje zitten, waardoor je waarschijnlijk zal denken dat je last hebt van bedwantsen of huisstofmijt of hoe je het beestje ook noemt. In dit geval is het verschil tussen de twee dat de huisstofmijt niet bijt, terwijl de bedwants dit juist wel weer doet. De huisstofmijt veroorzaakt geen jeuk, maar zorgt voor allergische reacties zoals astma. 

Verdere verschillen

Eigenlijk is de enige overeenkomst tussen de twee beestjes dat ze beide in huis leven, en daar houdt het dan op. De bedwants is in feite een klein insect dat je nog wel met het blote oog kunt zien. De huisstofmijt is dan weer een microscopisch kleine spin die je dus niet met het blote oog kan zien. Qua voeding verschillen ze ook nogal, de bedwants voedt zich met menselijk bloed en de huisstofmijt voedt zich dan weer met huidschilfers. Bedwantsen bevinden zich alleen op plekken in en rondom een bed, denk daarbij aan meubels en dergelijke, maar bijvoorbeeld ook achter de plinten. Huisstofmijten zijn dan weer op veel meer plekken te vinden, zij kunnen namelijk in alle klimaatsoorten overleven. Ze geven vaak de voorkeur aan vochtige plaatsen waar ze genoeg voedsel kunnen vinden, zoals sofa’s, matrassen en kussens. 

bedwants of huisstofmijt

Bestrijding

Ondanks het feit dat de huisstofmijt zich op meerdere plekken bevindt, is dit beestje wel het makkelijkst om te bestrijden. Door het gebruik van een goede ontvochtiger moet je de vochtigheid zo rond de vijftig procent houden. Verder kan je de huisstofmijt ook bestrijden door regelmatig te stofzuigen en het wekelijks wassen van beddengoed. Ook is het wijs om meer synthetische materialen te gebruiken dan bijvoorbeeld veer- of wol materialen. 

Bij de bedwants ligt de bestrijding wat ingewikkelder. Je kan namelijk zelf wel proberen om deze beestjes te bestrijden, maar zodra je ze niet allemaal te pakken hebt zullen ze binnen de kortste keren weer terugkeren. Wanneer je dus last hebt van bedwantsen is het wijs om een professionele bestrijder in te schakelen. Wat je wel zelf kan doen, is het wassen van je beddengoed op zo’n zestig graden. Zorg wel dat je het beddengoed in een afgesloten zak naar de wasmachine vervoert, zo voorkom je verdere verspreiding. 

 

Bron: https://bedwantsenbestrijden.com/

Dit vind je misschien ook leuk...