Zo vaak moet jij deze onderdelen in je keuken schoonmaken

Een keuken

Schoonmaken, soms kom je er niet aan toe. Als je weinig tijd hebt, sla dan bij het schoonmaken niet de keuken over. Je maakt eten klaar in de keuken. Daarom is het extra belangrijk dat je keuken schoon is. Hoe vaak moet je eigenlijk de verschillende onderdelen in je keuken schoonmaken? Dat lees je in dit artikel.

 

Zorg voor een opgeruimde keuken

De eerste stap naar een schone keuken is het opruimen van je keuken. Als jouw keuken niet opgeruimd is zal het sneller vies worden. Bovendien is het ook een stuk moeilijker om je keuken schoon te maken als het een rotzooi is. Zorg dat je een goede structuur hebt in je keuken. Bewaar dezelfde producten bij elkaar. Het opbergen van meel doe je bijvoorbeeld in een keukenkastje met producten, zoals meel, granen en olie. Het opbergen van beleg doe je in een kastje speciaal voor beleg en smaakmakers. Een keuken organizer helpt je om meer structuur te krijgen in je keuken. Bewaar kruiden bijvoorbeeld een kruidenrekje of op een draaiplateau.

Een opgeruimde keuken

Een opgeruimde keuken

Fornuis, aanrecht en gootsteen

Het fornuis, aanrecht en de gootsteen moet je elke dag schoonmaken. Deze plek in je keuken gebruik je immers (bijna) elke dag. Het fornuis maak je makkelijk schoon met baking soda. Dit laat je 30 minuten weken. Het aanrecht en de gootsteen maak je schoon met een allesreiniger. Als je dit elke dag doet zijn er geen intensievere schoonmaakmiddelen nodig.

 

Koelkast en vriezer

Maak elke week de koelkast met een doekje schoon. Als er iets gelekt heeft maak je de koelkast uitgebreider schoon. Een keer per drie maanden maak je de koelkast uitgebreid schoon. Tijdens deze schoonmaakbeurt haal je alle spullen uit de koelkast en haal je de stekker uit de koelkast. Is er ijsvorming ontstaan in je koelkast? Dan doe je dit eerder dan een keer in de drie maanden. De ijsvorming zorgt er namelijk voor dat producten sneller bederven. Lekt je koelkast? Dan kan het zijn dat het afvoergaatje verstopt is. Het afvoergaatje kan je openprikken met bijvoorbeeld een satéprikker. Ongeveer een keer per jaar moet je het rooster aan de achterkant van je koelkast schoonmaken. Als er te veel stof in het rooster zit kan de koelkast de warmte niet goed kwijt. Hierdoor neemt niet alleen het energieverbruik van je koelkast toe, maar het zorgt ook voor brandgevaar. Je vriezer maak je ongeveer elke twee of drie maanden uitgebreid schoon. Hierbij haal je ook de stekker uit het stopcontact, haal je alle producten eruit en ontdooi je de koelkast. De lades maak je schoon met afwasmiddel.

 

De vloer van je keuken moet je minstens een keer per week stofzuigen en dweilen. Als je veel vuil hebt doe je dit vaker dan een keer per week. De binnenkant en buitenkant van de kastjes maak je ongeveer een keer per week schoon.

Dit vind je misschien ook leuk...