Jouw vloer vervangen voor een gietvloer?

gietvloer in huis
gietvloer in huis

Ben je van plan om gietvloeren in je woningen aan te leggen? Dit type vloer is een goedkope en tegelijkertijd snelle afwerking. Betegelen of laminaat is dan ook niet noodzakelijk. Gietvloeren kom je niet alleen in woningen tegen, maar ook in bedrijfshallen. Dit komt omdat een goed aangelegde gietvloer tegen een stootje kan en makkelijk te onderhouden is. Meer weten? Hieronder vertellen we in ons nieuwe blog graag meer over de veelzijdigheid van gietvloeren en hoe je ze kunt toepassen in je woning of bedrijf.

Gietvloeren: afwerkingen en kleuren

Gietvloeren geven je huis een strakke en moderne look. Dit komt omdat gietvloeren in één keer gegoten worden. Hierdoor ontstaan er geen naden, wat zorgt voor een vlak en strak oppervlakte. Dit type vloer zie je dan ook vaak terug in huizen met een industriële of juist moderne uitstraling. Gietvloeren kunnen zowel uit beton als uit PU bestaan. PU-gietvloeren zijn van een speciaal type kunststof (Polyurethaan) gemaakt, waar eventueel kleuren en details aan toegevoegd kunnen worden. Betonnen gietvloeren kunnen eveneens worden voorzien van kleur, hoewel de grijze natuurtint vaak ook voor een bijzonder uitstraling kan zorgen.

vloer vervangen voor gietvloer

Denk er eens over na om je laminaatvloer, zoals bovenstaande afbeelding, te vervangen voor een gietvloer.

Een mooi huis met gietvloeren

Uiteraard hoef je gietvloeren niet per se in je woonkamer aan te leggen. Dankzij de naadloze oppervlakte is een gietvloer makkelijk schoon te houden. Hierdoor kun je een gietvloer ook goed in een badkamer of keuken aanleggen. Vocht en vuiligheid kunnen immers niet in naden of voegen kruipen en de vloer is makkelijk schoon te houden door hem te dweilen. Voordeel: een gietvloer bestaat uit meerdere lagen dat resulteert in één massief oppervlakte (vaak wel opgebouwd uit verschillende lagen). De vloer is daardoor bestand tegen slijtage en vraagt bovendien weinig onderhoud (in tegenstelling tot parket of tapijt).

Aanvullende eigenschappen

Daarnaast hebben gietvloeren nog een aantal andere interessante eigenschappen. Zo is het mogelijk om PU-gietvloeren te combineren met vloerverwarming (deze wordt dan onder de vloer geplaatst). Ook is een gietvloer (zowel de betonnen als de kunststoffen variant) geluiddempend. Contactgeluid, bijvoorbeeld het verschuiven van stoelen en tikken van hakken, is niet hoorbaar voor uw buren.

Tips voor een goede afwerking


Het is belangrijk dat een gietvloer in één keer aangelegd wordt. Anders kunnen er oneffenheden ontstaan in de vloer. Deze kun je altijd blijven zien. Het is daarom af te raden om een gietvloer zelf aan te leggen. Schakel hiervoor altijd een professionele aannemer of bouwbedrijf voor in. Het duurt tussen de 3 en 5 werkdagen voordat een (betonnen) gietvloer aangelegd en volledig uitgehard is. Dit heeft, uiteraard, wel met het type en afwerking van de vloer te maken. Een vloer van PU of ander soort kunststof zal een minder lange droogtijd hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...